Skip to main content

Qatargate: Επιχείρηση «εκκαθάρισης» στο S&D

Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS

Πρώτη «καρατόμηση», αυτή του πολιτικού συμβούλου του S&D, Έλνταρ Μαμέντοφ

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του Naftemporiki.gr  ότι στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν αρχίσει να «ξηλώνουν» διεφθαρμένους υπαλλήλους, βοηθούς και συνεργάτες. Το κόμμα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών διέκοψε την συνεργασία με τον πολιτικό σύμβουλο Έλνταρ Μαμέντοφ και τον παρέπεμψε στις βελγικές αρχές στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας για πιθανή εμπλοκή ξένων δυνάμεων σε αποφάσεις στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Politico.

Η εσωτερική έρευνα στο S&D κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να υπάρξει μία επιχείρηση «εκκαθάρισης», από τη στιγμή που το κόμμα βρίσκεται στο επίκεντρο του λεγόμενου Qatargate -ενός σκανδάλου, στο οποίο φαίνεται τελικά πως εκτείνεται πέρα από το Κατάρ, φτάνοντας στο Μαρόκο και τη Μαυριτανία.

Από τις 10 Δεκεμβρίου η βελγική αστυνομία σε 20 εφόδους σε κατοικίες και γραφειά έχει κατασχέσει κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, αλλά και περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Στη φυλακή παραμένει η Εύα Καϊλή

Η Εύα Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από το S&D, διώκεται για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Χθες η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε να παραταθεί η κράτησή της κατά έναν μήνα, απορρίπτοντας το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης η κ. Καϊλή θεωρήθηκε ύποπτη για να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία. Η εισαγγελία αναφέρει ακόμη πως για το καλό των ερευνών δεν θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες σε αυτό το στάδιο.

Ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος μετά την απόφαση υπογράμμισε πως δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ και είναι αθώα.

Το στοιχείο-κλειδί, ήταν  τα χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το ξενοδοχείο που διέμενε στις Βρυξέλλες, μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε από την κόρη του, κάτι που η ίδια φαίνεται να έχει παραδεχθεί σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Όπως αποκάλυψε η Il Fatto Quotadino, αναφερόμενη στα 750.000 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή της, η κ. Καϊλή φέρεται να ισχυρίστηκε στους Βέλγους ανακριτές πως «τα χρήματα δεν ήταν δικά μου, ούτε του Φραντσέσκο. Ήταν για τον Παντζέρι. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην ευρωβουλευτής έφερνε μετρητά στο σπίτι μας». Ο λόγος; «Νομίζω ότι το έκανε γιατί ήξερε ότι εγώ έχω ασυλία», φέρεται να υποστήριξε.