Skip to main content

Πλεύρης: Δωρεάν υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ EUROKINSSI

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο υπ. Υγείας, το επόμενο διάστημα πρόκειται να προωθηθεί στην Βουλή ένα νέο πλαίσιο που θα αφορά τις μεταμοσχεύσεις και ένα σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία.

Στην συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πάνω στο νομοσχέδιο για το ολοκληρωμένο σύστημα παροχής ανακουφιστικής φροντίδας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επεσήμανε ότι μέσω αυτού η κυβέρνηση προχωρά στην θεσμοθέτηση ενός οργανωμένου συστήματος παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας που αφορά 135.000 ανθρώπους.

«Αν σκεφτούμε τις οικογένειες τους, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει έντονο κοινωνικό αποτύπωμα», επισημαίνει ο Θ. Πλεύρης.

Όπως υπογράμμισε με το εν λόγω νομοσχέδιο του υπ. Υγείας καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για τις δομές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που μπορούν να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, οι οποίες υπηρεσίες θα είναι δωρεάν, είτε στις δημόσιες δομές αλλά και στο πλαίσιο των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ. Κατά το πρότυπο που υφίσταται και σε άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες που συνδέονται με ευάλωτο πληθυσμό, δεν θα υπάρχουν συμμετοχές και θα καλύπτεται συνολικά το νοσήλιο από τον ΕΟΠΥΥ, δήλωσε ο κ. Πλεύρης.

«Στόχος είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ιατρικής κάλυψης και ιατρικής φροντίδας γιατί δεν μπορεί να απουσιάζει η ανακουφιστική ιατρική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Πλεύρης.

Σε πρώτη φάση, εξήγησε ο υπουργός Υγείας, υπάρχουν δομές για την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας που θα μπορούν να προσαρμοστούν και παράλληλα θα είναι δυνατό να αναπτυχθούν και άλλες, ώστε «γρήγορα να έχουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ανακουφιστικής φροντίδας».

Ανανέωση συμβάσεων επικουρικού προσωπικού του ΕΣΥ

Παράλληλα, το υπ. Υγείας προχωρά στην ανανέωση των συμβάσεων του συνόλου του επικουρικού προσωπικού που προσελήφθη στο ΕΣΥ λόγω covid. «Δεν υπάρχει άλλη διαδικασία, αυτοί οι άνθρωποι να παραμείνουν μόνιμα στο σύστημα υγείας, πέρα από τη διαδικασία ανανέωσης των συμβάσεων και των προκηρύξεων που προβλέπουν αυξημένη μοριοδότηση λόγω της εμπειρίας τους. Διαδικασία αυτόματης αλλαγής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου δεν υπάρχει», τόνισε ο Θ. Πλεύρης.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο υπ. Υγείας, το επόμενο διάστημα πρόκειται να προωθηθεί στην Βουλή ένα νέο πλαίσιο που θα αφορά τις μεταμοσχεύσεις και ένα σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία.