Skip to main content

Qatargate: H Κομισιόν ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες από τον Αβραμόπουλο

Η Κομισιόν ζητά από τον ίδιο τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο να εξηγήσει πώς τηρούσε τους κανόνες περί άσκησης lobbying.

«Έχουμε πραγματοποιήσει εσωτερικούς ελέγχους εντός της Επιτροπής σε σχέση με τον πρώην Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο, για τις, μετά τη θητεία του, δραστηριότητές του» ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ ερωτηθείς σχετικά με συναντήσεις του κ. Αβραμόπουλου με Επιτρόπους, αλλά και με το εάν, κατά την διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το Κατάρ.

«Πράγματι, σημείωσε ο κ. Μαμέρ, επισκέφθηκε διάφορους Επιτρόπους τις ημερομηνίες 15 με 17 Νοεμβρίου 2021 κάτι το οποίο οι Επίτροποι περιγράφουν ως μικρής διάρκειας εθιμοτυπικές επισκέψεις, κυρίως σε πρώην συναδέλφους ή στην διάδοχό του, Ίλβα Γιόχανσον, ή στην παλιά του  γνώριμη τη Στέλλα Κυριακίδου».

Ο κ. Μαμέρ συμπλήρωσε ότι «σε καμία από αυτές τις συναντήσεις, από ότι συμπεράναμε, δεν εκπροσωπούσε την ΜΚΟ Fight Impunity, για την οποία είχε ζητήσει “μετά-θητεία” εξουσιοδότηση».

«Ωστόσο, η Επιτροπή ζητεί από τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το πώς σεβάστηκε τις προϋποθέσεις που ορίζονται για τη μετά-θητεία δραστηριότητά του και για το πώς εκπροσώπησε την ΜΚΟ κατά τη διάρκεια τη θητείας του, οπότε  είχε υποχρέωση να δεσμεύεται από κανόνες της Επίτροπής» προσέθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.

Επείγουσα έρευνα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, όπως αποκάλυψε το POLITICO, ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τους δεσμούς αξιωματούχων της ΕΕ με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και για το αν ασκούσε πιέσεις υπέρ του Κατάρ στις Βρυξέλλες. Η Επιτροπή ζητεί από τον ίδιο τον Δ. Αβραμόπουλο να εξηγήσει πώς τηρούσε τους κανόνες περί άσκησης lobbying.

Αντόνιο Παντσέρι (φωτογραφία αρχείου)

Ο Δ. Αβραμόπουλος, ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι – ο οποίος κρατείται σήμερα στη φυλακή με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, στο πλαίσιο του σκανδάλου Qatargate. Ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχθηκε ότι έλαβε πληρωμή 60.000 ευρώ από την Fight Impunity ( AITJ) και έκτοτε παραιτήθηκε από το ρόλο του στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ.

Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως αναφέρει το POLITICO, το οποίο εστάλη νωρίτερα την Τετάρτη στα αρμόδια γραφεία “για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία” και στα γραφεία των Επιτρόπων, ζητώνται στοιχεία για το εάν είχαν «οποιαδήποτε αλληλεπίδραση (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο κατά την περίοδο 3 Φεβρουαρίου 2021 και 1 Δεκεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της AITJ”.

Στο ίδιο email ζητούνται πληροφορίες  σχετικά με οποιαδήποτε επικοινωνία με άλλους εκπροσώπους της οργάνωσης Fight Impunity ή με τον Αβραμόπουλο “υπό οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα”, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

naftemporiki.gr