Skip to main content

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία από τα Τίρανα

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έκανε λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποιητικών δυνάμεων να ενισχύσουν την επιρροή τους στην περιοχή

Βολές κατά της Άγκυρας για την προσπάθειά της να ασκήσει επιρροή στην περιοχή των Βαλκανίων εξαπέλυσε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την Αλβανίδα ομόλογό του, Όλτα Τσάσκα. Οι επισημάνσεις του ήρθαν μετά τη συμφωνία της Τουρκίας με την Αλβανία, η οποία θα αγοράσει drones Bayraktar.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να εργαστούμε ώστε να μην επιτρέψουμε σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν τη περιοχή καθώς πρόκειται για δυνάμεις που δεν έχουν ως απώτερο σκοπό τη συνεργασία αλλά να ασκήσουν επιρροή στην περιοχή».

Υπογράμμισε δε πως συζητήθηκε η επιτάχυνση του διαλόγου της υφιστάμενης πολιτικής συμφωνίας στα Τίρανα, ώστε να επιτραπεί να κατατεθεί συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για την οριοθέτηση AOZ και υφαλοκρηπίδας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε πως «η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή, να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπληρώνοντας πως πρέπει «να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει». Ωστόσο, επεσήμανε πως «αυτό συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα».

Σε Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη την Πέμπτη ο Κ. Μητσοτάκης

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό, αύριο θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, που είχε αναβληθεί στις 7 Δεκεμβρίου λόγω κακοκαιρίας.

Όπως έγινε γνωστό από το Γραφείο του Πρωθυπουργού ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί αύριο τη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη όπου θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

naftemporiki.gr