Skip to main content

Αμείωτη η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο – Μπαράζ υπερπτήσεων

Φωτ. αρχείου (Christos Karras / SOOC)

«Το ύψος πτήσης των τουρκικών F-16 ελλοχεύει τον κίνδυνο ατυχήματος» σχολίασαν πηγές του ΥΕΘΑ για την υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι στα 26.000 πόδια

Ακάθεκτη συνεχίζει η Άγκυρα την τακτική των προκλήσεων στο Αιγαίο, προχωρώντας σήμερα σε νέο μπαράζ υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα στις 09:43 το πρωί ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια πέταξε πάνω από την Κίναρο στα 25.000 πόδια.

Τρία λεπτά αργότερα δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης και πέταξε πάλι πάνω από την Κίναρο αλλά και τον Γλάρο (ανατολικά της Κινάρου) στα 19.000 πόδια.

Έτερο ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια πέταξε στις 11:07 το πρωί πάνω το Φαρμακονήσι στα 29.000 πόδια. Τρία λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από τους Λειψούς στα 28.000 πόδια και τους Αρκιούς στα 29.000 πόδια. Στις 11:18 το ίδιο ζεύγος πέταξε πάνω από το Αγαθονήσι στα 29.000 πόδια και πέντε λεπτά αργότερα πάλι πάνω από το Φαρμακονήσι στα 26.000 πόδια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2:56 το πρωί τουρκικό UAV εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια πέταξε πάνω από την Κίναρο στα 18.000 πόδια. Στις 12.42 ακολούθησε μία ακόμη υπέρπτηση με τουρκικό drone να παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο πετώντας πάνω από την Κίναρο -ανατολικά της Αμοργού- στα 19.000 πόδια.

«Κίνδυνος ατυχήματος»

Σχετικά με την υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι στα 26.000 πόδια, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν ότι το ύψος πτήσης των τουρκικών αεροσκαφών ελλοχεύει τον κίνδυνο ατυχήματος καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο των ορίων ύψους πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών στην περιοχή και επηρεάζει πληθώρα αεροδιαδρόμων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του FIR Αθηνών.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

naftemporiki.gr