Skip to main content

Μ.Σχοινάς: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε μάχη αξιοπρέπειας»

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία διαφάνειας" είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν στην εκδήλωση απονομής των βραβείων του ΣΒΕ "Ελληνική Αξία"

Για “μάχη αξιοπρέπειας της Ευρώπης” έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας απόψε στην εκδήλωση απονομής των βραβείων του ΣΒΕ “Ελληνική Αξία” στη Θεσσαλονίκη, καλώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία διαφάνειας.

Τονίζοντας συγκεκριμένα τα επιτεύγματα της ενωμένης Ευρώπης την τελευταία τριετία όχι απλώς για να σταθεί όρθια αλλά για να προοδεύσει στο μέλλον, τα οποία μάλιστα όπως τόνισε ήταν πολύ περισσότερα από ό,τι περίμεναν οι εχθροί της – όπως η ευρωπαϊκή απάντηση στην πανδημία, τα εμβόλια και το σχετικό πιστοποιητικό, το Ταμείο Ανάκαμψης, η άμυνα των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. απέναντι στις απειλές όσων εργαλειοποίησαν το μεταναστευτικό και η στήριξη των αγωνιζόμενων Ουκρανών απέναντι στον εισβολέα – ο κ.Σχοινάς πρόσθεσε με έμφαση ότι βασική και καταλυτική προϋπόθεση για όλα αυτά”ήταν πάντα οι αταλάντευτες αρχές της Ευρώπης, η αξιακή της βάση, στην οποία δεν χωράει καμία έκπτωση”.

Και κατέληξε:

“Και τώρα η Ευρώπη βρίσκεται  σε μια μάχη αξιοπρέπειας. Ποτέ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την αμφισβητήσει. Σε λιγότερο από δυο χρόνια οι πολίτες της Ευρώπης θα “κληθούμε να ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές.  Ως την στιγμή της ευρωκάλπης το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο πρέπει να πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία διαφάνειας, ώστε να συνεχίσει να είναι το επίκεντρο του δημοκρατικού μας πολιτισμού και τίποτε λιγότερο από αυτό. Εμείς ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσουμε σε αυτήν την προσπάθεια με προτάσεις και πρωτοβουλίες για τη μάχη κατά της διαφθοράς που ήδη αναγγείλαμε. Βέβαια, καμία συστημική βελτίωση δεν θα είναι δυνατή να λύσει το πρόβλημα όταν λείπει το ήθος της ατομικής ευθύνης. Πιστέψτε με ότι η Ευρώπη είναι γεμάτη φως. Λίγες μόνο στιγμές πήγαν κάποιοι να την σκοτεινιάσουν. Δεν τα κατάφεραν και σας διαβεβαιώ σήμερα εδώ από τη Θεσσαλονίκη ότι ούτε τώρα θα μπορέσουν να την αμαυρώσουν”.

Όσον αφορά, δε, στο θέμα του πλαφόν του φυσικού αερίου, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πολύ αισιόδοξος ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει καλή εξέλιξη ανάλογη με τα προαναφερόμενα επιτεύγματα της ενωμένης Ευρώπης.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα λάβει εφεξής πρωτοφανή χρηματοδοτική στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης-πάνω από 30 δισεκατ.ευρώ – αλλά και περί τα 48 δισεκατ. ευρώ για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, ότι αυτοί οι πόροι ανοίγουν πολλές ευκαιρίες και ότι στόχος της Ε.Ε. είναι η ενίσχυση της ζώσας οικονομίας, της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο των μεγάλων αλλά και των μικρών και όσων είναι έξω από το σύστημα παραγωγής.