Skip to main content

Qatargate: Πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί το Ευρωκοινοβούλιο

EP/­Handout via REUTERS

Συνεδριάζει σε εκρηκτικό κλίμα στο Στρασβούργο η Ολομέλεια. Τι θα γίνει με την έδρα της Καϊλή.

Ηλεκτρισμένη, αν όχι εκρηκτική, αναμένεται σήμερα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το σκάνδαλο διαφθοράς γνωστό πλέον ως Qatargate και η προφυλάκιση της αντιπροέδρου του σώματος Ευας Καϊλή, δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα. Το Σαββατοκύριακο, πολλοί ευρωβουλευτές δήλωσαν «σοκαρισμένοι», «αηδιασμένοι», «εκτός εαυτού» με τις φερόμενες ενέργειες της Ελληνίδας αντιπροέδρου ,αλλά και των άλλων προφυλακισμένων για το σκάνδαλο στις φυλακές Σεν Ζιλ , με απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης.

Το ερώτημα τι θα γίνει με την Εύα Καϊλή κυριαρχεί στους ευρωβουλευτές, όπως δήλωσαν στην Ναυτεμπορική μέλη του Ευρωκοινοβουλίου από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες αξιώνουν τη διεξοδική διερεύνηση της υπόθεσης, διακοπή κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας που σχετίζεται με το Κατάρ και τις γειτονικές χώρες και να ληφθούν ισχυρά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να αφορούν τόσο στους κατηγορούμενους, όσο και στη βελτίωση των εσωτερικών κανόνων συμπεριφοράς ενός Κοινοβουλίου. Ενός οργάνου που έχει ήδη κατηγορηθεί στο παρελθόν για αδιαφάνεια στο έργο και τα …έξοδά του.

«Η πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου έθεσε σε διαθεσιμότητα την Εύα Καϊλή και την απάλλαξε από όλες τις αρμοδιότητές της, αλλά τυπικά παραμένει αντιπρόεδρος, διατηρεί την έδρα της», τονίζουν στη «Ν» ευρωπαίοι ευρωβουλευτές. «Έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες στο Προεδρείο και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες για να καταψηφιστεί τουλάχιστον ως Αντιπρόεδρος στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, αλλά η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με το Άρθρο 21 της λειτουργίας του ΕΚ για την καθαίρεση αντιπροέδρου του σώματος, πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον 3 πολιτικές ομάδες με το 60% των εδρών.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα πρόκειται να συναντηθεί στις 16:00 το απόγευμα με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων, για να υπάρξει σχετική πρόταση στη συνέχεια στην ολομέλεια. «Θα υπάρξει μια προκαταρκτική απόφαση σήμερα το απόγευμα », τονίζουν πηγές στη Ναυτεμπορική.  «Πρέπει να δούμε αν η συζήτηση θα πάρει  κομματική τροπή, με ομάδες να επιτίθενται η μία στην άλλη, να επικεντρώνονται στους κανόνες του θεσμού ή να επικεντρώνονται στην παρέμβαση τρίτου κράτους», σύμφωνα με πηγή του Ευρωκοινοβουλίου.

Βαρύ κλίμα για το Κατάρ

Το κλίμα είναι πάντως πολύ βαρύ και κατά του Κατάρ. Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές εκφράζουν την άποψη ότι πρέπει να επιδειχθεί «μηδενική ανοχή στη διαφθορά» και ζήτησαν «να ανασταλούν οι εργασίες για οποιονδήποτε φάκελο και ψηφοφορία στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου».Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές ανακοίνωσαν ότι θα αντιταχθούν στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα για τους υπηκόους του Κατάρ στην ΕΕ.

Η αρχική ατζέντα της ολομέλειας ήταν να οριστικοποιηθεί αυτή την εβδομάδα μια απόφαση που θα διευκόλυνε το καθεστώς θεωρήσεων για τους ταξιδιώτες από το Κατάρ και το Κουβέιτ. Το Κοινοβούλιο ακύρωσε επίσης ένα επικείμενο  ταξίδι ευρωβουλευτών στο Κατάρ.  Η κυβέρνηση του Εμιράτου αρνήθηκε πάντως  οποιαδήποτε ανάμειξη σε «ανάρμοστη συμπεριφορά» και υποστήριξε  ότι στις σχέσεις της με τους θεσμούς «λειτουργεί πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς».

Αγανάκτηση και αντιδράσεις

Το σκάνδαλο Qatargate, ένα από τα μεγαλύτερα στην πρόσφατη ιστορία των ευρωπαϊκών θεσμών, συνεχίζει όμως να απειλεί με μετασεισμικές αντιδράσεις. Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωβουλευτών θα πρέπει πάντως να μετατρέψει την αγανάκτηση σε ενέργεια προκειμένου να καλυφθεί τώρα ένα κενό στο καθεστώς διαφάνειας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ», τονίζουν στη «Ν» οι ίδιες πηγές. «Οι λομπίστες από τρίτες χώρες πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ. Ωστόσο, δεν πρέπει να αυταπατάται κανείς. Μια τέτοια μεταρρύθμιση δεν θα είχε αποτρέψει μια  υπόθεση δωροδοκίας όπως αυτή που αποκαλύφθηκε τώρα – και η φήμη του Κοινοβουλίου δεν θα βελτιωθεί τόσο εύκολα».

Αυτή η διαμάχη εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας είναι επίσης μια μάχη για το μυαλό και την καρδιά των πολιτών. «Γι’ αυτό είναι τόσο καταστροφικό όταν μία  υψηλόβαθμη εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου εκμεταλλεύεται το αξίωμά της και  κοροϊδεύει τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ηθική», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Η έδρα της Καϊλή

Αναφορικά με την ευρωβουλευτική έδρα της Ευας Καϊλή «θα πρέπει να αποφασιστεί στην Ελλάδα», τονίζουν. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την ευρωβουλευτή του να παραδώσει την έδρα, αλλά αυτό δεν φαίνεται μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές να γίνεται δεκτό από την Καϊλή.

Ευρωβουλευτές σημείωναν πάντως με απορία «γιατί το Κατάρ να δωροδοκήσει μία αντιπρόεδρο που ελάχιστοι γνώριζαν στην Ευρώπη και ουδείς την θεώρησε ποτέ ως κέντρο εξουσίας στις Βρυξέλλες».

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει μάλιστα με μία δόση ειρωνείας ότι «το εμιράτο του Κόλπου έχει πάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιο σοβαρά από τους πολίτες της ΕΕ που τους εκπροσωπεί. Οι εποχές που κανείς δεν φοβόταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν περάσει προ πολλού.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία, για παράδειγμα, έχουν μάθει να αντιδρούν και μάλιστα αποτελεσματικά τις περισσότερες φορές, στις πιέσεις για το κράτος δικαίου».