Skip to main content

Υποκλοπές: Φουντώνει η κόντρα με φόντο τις νέες αποκαλύψεις

Intime News/ Περιστέρης Δημήτρης

Η κυβέρνηση ήθελε να βάλει ένα τέλος στο θέμα των υποκλοπών. Δεν φαίνεται να το πετυχαίνει.

Να θέσει εκτός ατζέντας την υπόθεση των υποκλοπών επιχείρησε η κυβέρνηση, ωστόσο όπως δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, όπως κατέδειξε και η στάση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχώρησε από την αίθουσα φανερά ενοχλημένος με την τροπή των πραγμάτων. Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τη Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφαλεια και την προστασία επικοινωνιών πολιτών συνεχίζεται σήμερα με ομιλίες βουλευτών.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει ονομαστικη ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου ενώ η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με την ψήφιση του.

Όπως είχε καταστεί φανερό εδώ και ημέρες, η κυβέρνηση προσέβλεπε στη χθεσινή συνεδρίαση για να μπει ένα τέρμα στο ζήτημα των υποκλοπών μέσω δύο ενεργειών. Πρώτον με την υπερψήφιση, με όσο το δυνατόν ευρύτερη πλειοψηφία, του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις η οποία θα απομόνωνε τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας ότι η σκληρή κριτική του δεν υιοθετείται από άλλα κόμματα ή φορείς. Δεύτερον με τη δημόσια αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια η οποία θα έδινε το μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός δεν αποφεύγει να δώσει απαντήσεις σε όλα τα θέματα για τα οποία τον εγκαλεί η Κουμουνδούρου.

Οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

Η πρώτη στόχευση, που αφορούσε την προσπάθεια για συναίνεση υπέρ του νομοσχεδίου απέτυχε εμφανώς λόγω των άκρως αμφιλεγόμενων διατάξεων που περιλαμβάνει και οι οποίες απέτρεψαν κάθε δυνατότητα συγκλίσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασαν όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και οι αρμόδιοι φορείς στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Καθόλου απαρατήρητες δεν πέρασαν και οι ενστάσεις που διατύπωσε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σχετικά με τις περιορισμένες εγγυήσεις τις οποίες παρέχει το προωθούμενο νομοθέτημα στα θύματα των παρακολουθήσεων.

Ενδεικτικές του αρνητικού κλίματος ήταν οι τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ το οποίο η ΝΔ ευελπιστούσε ότι θα στηρίξει το νομοσχέδιο. Ειδικότερα ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία «θεσμική αστοχία» και κατήγγειλε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δείχνουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να εμποδίσει τον έλεγχο των αυθαιρεσιών κρατικών υπηρεσιών με κάθε πρακτικό και νομικό μέσο».

Το βαρύ κλίμα στο εξωτερικό

Από αποτυχία στέφθηκε όμως και η δεύτερη στόχευση που ήταν να κλείσει το θέμα μέσω  διαβεβαιώσεων του πρωθυπουργού ότι δεν έχουν γίνει άλλες πολιτικές παρακολουθήσεις. Αυτό συνέβη γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε μεν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι προσωπικά δεν έχει εμπλοκή σε παρακολούθηση αλλά απέφυγε να δώσει αντίστοιχη διαβεβαίωση και για την ΕΥΠ.

Το γεγονός αυτό ουσιαστικά ενίσχυσε την αίσθηση ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξουν νέες αποκαλύψεις. Το όλο αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση στη χθεσινή συζήτηση ενίσχυσαν όμως και τα νέα αρνητικά δημοσιεύματα από έγκυρα μέσα του εξωτερικού (New York Times και Politico) αλλά και από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα τα οποία εγκαλούν την κυβέρνηση για εξαγωγή του Predator στο εξωτερικό και για σκάνδαλα κατασκοπίας ενώ καταγγέλλουν ότι «όλη Ευρώπη βλέπει τον λεκέ εκτός από τις ελληνικές αρχές».