Skip to main content

Ν. Ντόιτς: Η Αν. Μεσόγειος κατέχει εξέχουσα θέση στον κόσμο με κέντρο και επικεφαλής την Ελλάδα

EPA/Jose Luis Magana / POOL

Αναφορικά με τη σχέση Τουρκίας-Ισραήλ και της τουρκικής προσέγγισης του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα, ο Ντόιτς δήλωσε κατηγορηματικά ότι η σχέση με την Ελλάδα δεν επηρεάζεται.

«Η Ανατολική Μεσόγειος κατέχει εξέχουσα θέση στον κόσμο, με κέντρο και επικεφαλής την Ελλάδα», ανέφερε ο νέος εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης «American Jewish Community» Τεντ Ντόιτς (Ted Deutch).

Ο κ. Ντόιτς συζήτησε τις σχέσεις της ελληνο-αμερικανικής και της αμερικανο-εβραϊκής κοινότητας και το πώς επηρεάζουν την επίσημη πολιτική θέση των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια δείπνου για τη διασπορά, στο οποίο ήταν επίτιμος καλεσμένος.

Υπογράμμισε τον «κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο» και τόνισε πως στόχος του είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των σχέσεων των δυο κοινοτήτων στις ΗΠΑ, σχέσεις που είναι βασισμένες σε κοινές αξίες.

«Η Ανατολική Μεσόγειος κατέχει εξέχουσα θέση στον κόσμο, με κέντρο και επικεφαλής την Ελλάδα. Και αυτή είναι η διαφορά με το παρελθόν», τόνισε χαρακτηριστικά. «Όλοι εμείς που είχαμε κάποια σχέση με το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο είμαστε πολύ περήφανοι, γιατί αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος αντιλαμβάνεται την περιοχή, προς όφελος των κοινών μας αξιών».

Αναφορικά με τη σχέση Τουρκίας-Ισραήλ και της τουρκικής προσέγγισης του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα, ο Τεντ Ντόιτς ήταν κάθετος στο ότι η σχέση με την Ελλάδα δεν επηρεάζεται.

Υπογράμμισε, μάλιστα, μεταξύ άλλων, πως η Τουρκία «δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, φυλακίζει δημοσιογράφους, συνεχίζει να έχει υπό κατοχή την Κύπρο και δεν αναγνωρίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, κινήσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις τόσο της ελληνικής όσο και της εβραϊκής κοινότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ