Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Η κρίση αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG).

Η ενεργειακή κρίση αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία απηύθυνε ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα καθώς η αγορά δεν λειτουργεί, «δεν λειτουργεί σωστά εδώ και πάρα πολύ καιρό», και πρέπει να αναμορφωθεί. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ευρώπη για να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση θα πρέπει να επενδύσει ακόμα περισσότερο στο φυσικό αέριο και μάλιστα στο LNG.

Αυτή τη στιγμή, το 43% του φυσικού αερίου που εισάγει η Ελλάδα, το εισαγάγει με τη μορφή του υγροποιημένου αερίου, σημείωσε. Μάλιστα το 50% αυτών των εισαγωγών προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η Ελλάδα εισάγει από δέκα χώρες.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα έχει θέσει ένα «στρατηγικό στοίχημα» για το φυσικό αέριο και το LNG, όχι μόνο για να γίνει η χώρα μας ενεργειακός κόμβος αλλά και για να συνεχίσουν και να εντατικοποιηθούν οι έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα είναι εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας στους γείτονες μας και αυτό οφείλεται κυρίως στην ενεργειακή μας στρατηγική και την στρατηγική στον τομέα του φυσικού αερίου, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.  «Η κρίση αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης, παρουσίασε τις νέες υποδομές που έχουν υλοποιηθεί ή κατασκευάζονται και οι οποίες επιτρέπουν την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη νέα δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ρεβυθούσα που αύξησε την δυναμικότητα του σταθμού κατά 65 %, καθώς και το νέο πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη που αναμένεται να λειτουργήσει ως τις αρχές του 2024, τον αγωγό ΤΑΡ που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου που εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα ενώ αναφέρθηκε και στην προοπτική κατασκευής αγωγού εφοδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας.

«Σε λίγα χρόνια μπορεί να έχουμε 2, 3 ή και 4 πλωτούς σταθμούς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους γείτονες μας να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές τους προμήθειες και να βελτιώσουν την σταθερότητα που συνδέεται με την ενεργειακή ασφάλεια» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών τόνισε ότι η άνοδος πιέζει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που προηγήθηκε και συνεχίζεται, επιτρέπει την ενίσχυση των καταναλωτών.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαΐκή Ένωση για λήψη μέτρων παρέμβασης σε μια αγορά που όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά δεν λειτουργεί σωστά.

Σημείωσε τέλος ότι η Ευρώπη, όπως ήδη κάνει η Ελλάδα, θα πρέπει να προχωρήσει στη διερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων καθώς το φυσικό αέριο όπως είπε, θα είναι κοντά μας για ένα διάστημα και πρέπει να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε λογικό κόστος χωρίς να επηρεάζεται η ενεργειακή μετάβαση προς την πράσινη οικονομία. «Χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις για την διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας τώρα, χωρίς να υπονομεύουμε την πορεία προς την από απανθρακοποίηση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Κ. Σκρέκας: Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να πετύχουμε το πλαφόν στο φυσικό αέριο

«Δεν θα ησυχάσουμε, αν δεν πετύχουμε» το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα διασφαλίζει χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, είπε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου.

«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάνει ανταγωνιστικότητα, πολλές επιχειρήσεις μειώνουν την παραγωγή τους ή κλείνουν, έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας», ανέφερε ο κ. Σκρέκας, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση για επιβολή πλαφόν παραμένει στο τραπέζι.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την χώρα μας έχουν φτάσει φέτος στα 2,5 δισεκ. κυβικά μέτρα έναντι 0,7 πέρυσι.

Παρουσιάζοντας την στρατηγική της κυβέρνησης για ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο εξαγωγής φυσικού αερίου αλλά και πράσινης ενέργειας είπε ότι:

  • Οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται για την χώρα μας με την προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής στην Ρεβυθούσα, η οποία αυξάνει την δυναμικότητα του σταθμού κατά 65%.
  • Η δυναμικότητα των σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της χώρας μας μπορεί να φτάσει στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως τα επόμενα δύο χρόνια.
  • Η διασύνδεση με την Βουλγαρία μπορεί να επεκτείνει τον εφοδιασμό με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο μέσω Ελλάδας μέχρι και της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.