Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία αντιστέκεται – Δεν θα υποκύψουμε σε νέα «δώσ’τα όλα»

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Αναφερόμενος στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος τόνισε πως προβλέπει ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενδεχομένως και τριπλάσια

«Η οικονομική μας πολιτική εκπέμπει μήνυμα σιγουριάς, ρεαλισμού, αλλά και συγκρατημένης αισιοδοξίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι ο φετινός προϋπολογισμός «ανταποκρίνεται στα τρία εθνικά ζητούμενα της συγκυρίας: υπηρετεί δηλαδή και την σταθερότητα, τη συνέπεια και τη συνέχεια»

«Ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει έμπρακτα ότι η άλλη όψη της οικονομικής μας πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα» ανέφερε. Όπως είπε, «οι επενδύσεις φέρνουν νέες δουλειές και τα αυξημένα έσοδα του Δημοσίου μάς επιτρέπουν να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Η χώρα παραμένει σταθερή σε μία προοδευτική τροχιά παρά την παγκόσμια αναταραχή. Οι ψυχροί αριθμοί αποτυπώνουν πολιτικές επιλογές με επίκεντρο τον πολίτη» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος τόνισε πως προβλέπει ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όσο το 2023, ενδεχομένως και τριπλάσια, ενώ ρεκόρ συνεχίζουν να καταγράφουν οι εξαγωγές αλλα και τα μεγάλα έργα, αποκλιμακώνοντας την ανεργία. «Η συνολική μείωση της ανεργίας έχει ξεπεράσει πια τις 5 μονάδες. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 4.100.000 συμπολίτες μας. Έχουμε καταφέρει να πετύχουμε να μειώνουμε τους φόρους, αλλά ταυτόχρονα να αυξάνουμε τον δημόσιο πλούτο μας» πρόσθεσε, τονίζοντας πως παρά το γεγονός ότι «η κατάσταση δεν είναι εύκολη όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η εθνική οικονομία αντιστέκεται».

«Η συνετή πολιτική που ακολουθήσαμε εδώ και μία τριετία, μας επιτρέπει γενναίες πρωτοβουλίες όπως η οριστική και μόνιμη κατάργηση της εισφορας αλληλεγγύης για όλους, η νέα αύξηση του κατωτατου μισθού τον Μάιο και από τις αρχές του 2023 οι αυξήσεις ύψους 7,75% στο σύνολο σχεδόν των συντάξεων» επεσήμανε.

«Θα συνεχιστούν τα αναχώματα στην ενεργειακή κρίση και στην ακρίβεια»

Κάνοντας ειδική μνεία στα μέτρα στήριξης ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «προφανώς θα συνεχιστούν και τα αναχώματα στην ενεργειακή κρίση και στην ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία». «Έχουμε προϋπολογίσει παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια για επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο και έχουμε ακόμα και ένα έκτακτο απόθεμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου στην περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν και άλλες έκτακτες ανάγκες. Αυξάνουμε και άλλο τα κονδύλια για το επίδομα θέρμανσης και προβλέπουμε φυσικά πάντα και πρόσθετες ενισχύσεις, τόσο για τους αγρότες όσο και για τους κτηνοτρόφους μας, ώστε να αμυνθούν στο αυξημένο κόστος λιπασμάτων και ζωοτροφών» είπε συγκεκριμένα.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι»

Σημείωσε πάντως πως όλα αυτά «δεν αλλάζουν τον ανηφορικό δρόμο που έχουμε μποροστά μας» με φόντο τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συνεχίζουν να ‘σφίγγουν’ την παγκόσμια οικονομία η οποία επιβραδύνεται. Πολλές χώρες της Ευρώπης -εμείς δεν θα είμαστε μία από αυτές- θα δουν ύφεση το 2023. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, θα είναι αβέβαιοι. Όσα λοιπόν επικαλούμαστε σήμερα, νομίζω ότι είναι αφορμές για να κοπιάζουμε και όχι για να κομπάζουμε» τόνισε.

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι «οι πολίτες αναγνωρίζουν συνολικά την προσπάθειά μας, νιώθουν ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους, ότι εξαντλεί όλες τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε», διαμηνύοντας πως «δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να υποκύψουμε στα νέα ‘δώστα όλα’ και στις ψεύτικες λύσεις του λαϊκισμού».

Άλλωστε, όπως είπε, «χάρη σε αυτές τις κοπιώδεις προσπάθειες τις οποίες όλοι καταβάλαμε, το δημόσιο χρέος υποχώρησε κατά σχεδόν 50 μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια. Είμαστε η χώρα με την γρηγορότερη αποκλιμάκωση δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Μια χώρα η οποία πια είναι εκτός εποπτείας, μια χώρα η οποία το 2023 θα επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ίσως και σήμερα η εκταμίευση της 2ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης

Σημείωσε επιπλέον ότι αναμένεται ίσως και σήμερα η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Νομίζω ότι είναι μία κίνηση η οποία βάζει και μία Ευρωπαϊκή σφραγίδα στη σωστή διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων από την κυβέρνηση, αλλά απαντάει και στα ανεύθυνα λόγια τα οποία ακούγονται τελευταία περί αναδιαπραγμάτευσης ή επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτά είναι κεφάλαια τα οποία θα τονώσουν την πραγματική οικονομία στο σύνολό της και θα στηρίξουν ολόκληρη την κοινωνία. Δημιουργούν ελπίδα στους πολλούς, ίσως κάποια ανησυχία σε λίγους» ανέφερε.

«Ανακούφιση για τους αδύναμους το καλάθι του νοικοκυριού»

Αναφερθείς στο «καλάθι του νοικοκυριού» σημείωσε πως «χωρίς να είναι πανάκεια έχει καταφερει να ανακουφίσει τους πιο αδύναμους, έχει ανασχέσει τις τιμές στα βασικά αγαθά και έχει δημιουργήσει έναν υγιή εσωτερικό ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Κάλεσε δε «όσους λοιδωρούν το καλάθι να σκεφτούν τα δικά τους λάθη».

naftemporiki.gr