Skip to main content

Σφίγγει ο κλοιός για τη σχέση ΕΥΠ – Predator

Οι καταγγελίες ότι το κακόβουλο λογισμικό λειτουργούσε με τη συνδρομή του κρατικού μηχανισμού και παγίδευε τα ίδια πρόσωπα με την ΕΥΠ ενισχύθηκαν από νέα ρεπορτάζ.

Αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για τη σχέση της ΕΥΠ με το Predator φιλοξένησαν χθες τα πρωτοσέλιδα του συμπολιτευόμενου και αντιπολιτευόμενου Τύπου την ώρα που η κυβέρνηση αποφεύγει να διαψεύσει τα καταγγελλόμενα και καλεί την Δικαιοσύνη να διερευνήσει το θέμα.

Οι καταγγελίες ότι το κακόβουλο λογισμικό λειτουργούσε με τη συνδρομή του κρατικού μηχανισμού και παγίδευε τα ίδια πρόσωπα με την ΕΥΠ ενισχύθηκαν από νέα ρεπορτάζ που φέρνουν στο φως «θύτες» αλλά και «θύματα» των υποκλοπών. Πιο συγκεκριμένα δημοσίευμα του συμπολιτευόμενου Τύπου σημειώνει ότι το παράνομο σύστημα είχε εγκατασταθεί σε διώροφο κτήριο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή και λειτουργούσε την περίοδο, κυρίως, 2020 -2022 το παράνομο λογισμικό Predator.

Το κτίριο όπου στεγάζεται η ΕΥΠ

Όπως επισημαίνεται στον εν λόγω χώρο έδιναν το παρών αστυνομικοί που είχαν μετατεθεί στην ΕΥΠ κυρίως από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής αλλά και από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες. Περαιτέρω, το δημοσίευμα τεκμηρίωσε τις εν λόγω καταγγελίες παραθέτοντας τα μικρά ονόματα και το πρώτο γράμμα του επιθέτου των εμπλεκομένων. Επίσης σημείωσε ότι ορισμένοι εξ αυτών επέστρεψαν εσπευσμένα, τις τελευταίες εβδομάδες, σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ μετά τις αποκαλύψεις του ελληνικού Τύπου.

Παράλληλα έτερο δημοσίευμα παρέθεσε στοιχεία για την κοινή στοχοποίηση προσώπων από την ΕΥΠ και το Predator σημειώνοντας ότι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών αντιναύαρχος ε.α. Άρης Αλεξόπουλος και ο διευθυντής της Καθημερινής, Αλέξης Παπαχελάς, παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ. Το ίδιο δημοσίευμα κάνει λόγο για «επισύνδεση» της ΕΥΠ και στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κύρτσο, ο οποίος διεγράφη τελικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση αντέδρασε σε υψηλούς τόνους μόνο απέναντι στα δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου Τύπου καταγγέλλοντας «ιστορίες κατασκοπίας». Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε διαψεύσει τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις υπουργών, στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και δημοσιογράφων μέσω των «σύννομων» επισυνδέσεων της ΕΥΠ.

Αντί γι’ αυτό κάλεσε την δικαιοσύνη να διερευνήσει τις εν λόγω καταγγελίες και απέδωσε τα δημοσιεύματα του φίλιου και μη Τύπου στον ΣΥΡΙΖΑ και τους βραχίονές του που όπως ανέφερε «έχουν αποφασίσει να πορευτούν έως τις εκλογές με όπλα την τοξικότητα και τη συκοφαντία».

Πώς σχολιάζει η αντιπολίτευση

Στον αντίποδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπογράμμισαν τη σχέση ΕΥΠ – Predator και ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει εάν η ΕΥΠ παρακολουθούσε πολιτικά πρόσωπα, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και δημοσιογράφους. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σημείωσε ότι μετά τα δημοσιεύματα «καταρρέει με ονόματα και διευθύνσεις το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν κάποιος άγνωστος ιδιώτης χρησιμοποιούσε το κακόβουλο λογισμικό».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε ότι τα δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν τη «θεσμική εκτροπή». «Tο Predator χρησιμοποιείται από την ΕΥΠ και πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να πει στον ελληνικό λαό όλη την αλήθεια. Η κουλτούρα διακυβέρνησης δείχνει ένα πολιτικό ύφος και ήθος. Πίσω, λοιπόν, από αυτό το επιτελικό συγκεντρωτικό κράτος, υπήρχε ένα ισχυρά οργανωμένο παρακράτος το οποίο λειτούργησε με τις ευλογίες αυτών, που πήραν την ΕΥΠ στο Μέγαρο Μαξίμου, τροποποίησαν το νόμο γιατί δεν κάλυπτε τα προσόντα ο νέος διοικητής της ΕΥΠ και μετά πιάστηκαν με το Predator στην πλάτη» ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτήρισε σε ομιλία του «βρώμικη ιστορία» τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις και προειδοποίησε ότι «είναι βαθιά γελασμένοι στην κυβέρνηση της ΝΔ, αν νομίζουν ότι θα ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού με το νέο νομοθετικό κατασκεύασμα που επιβεβαιώνει το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων». Σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους η Ελληνική Λύση τόνισε ότι «η συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργία των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, αφορά την προστασία της εθνικής ασφάλειας και πρόσθεσε ότι όποιος έστρεψε τα μάτια της πατρίδας σε κομματικούς αντιπάλους και όχι στους εχθρούς του έθνους, έχει διαπράξει εθνικό έγκλημα».