Skip to main content

Δένδιας: Με την εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης οι συνομιλίες της Ελλάδας

ΥΠΕΞ / EUROKINISSI

Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια από τη Βεγγάζη.

Μόνο με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης θέλει να έχει συνομιλίες η Ελλάδα, ξεκαθάρισε από τη Βεγγάζη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον απόηχο του πρωινού σοβαρού διπλωματικού επεισοδίου.

«Με αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω θα καταλήξουμε και σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον καθαρό» σημείωσε ο κ. Δένδιας, που συμπλήρωσε: «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έχει υποχρέωση να συνεργαστεί απόλυτα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές».

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η επίσκεψή του στη Λιβύη, όπως ήταν προγραμματισμένο, ξεκίνησε από την Τρίπολη, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μένφι.

«Όμως, η υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης προσπάθησε να μου επιβάλλει με την παρουσία της στο αεροδρόμιο να συναντηθώ μαζί της, με αποτέλεσμα να διακόψω το ταξίδι μου στην Τρίπολη και να πετάξω στη Βεγγάζη, όπου ακολουθήθηκε το πρόγραμμα» ανέφερε.

«Επίσης, είχα την ευκαιρία να είμαι παρών σε μια τελετή στο λιμάνι της Βεγγάζης, όπου η Ελλάδα παρέχει βοήθεια για την επαναλειτουργία του. Το λιμάνι της Βεγγάζης είναι εξαιρετικά σημαντικό, χρησιμεύει όχι μόνο για τη μεταφορά εμπορευμάτων στην ίδια τη Βεγγάζη, αλλά και για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες του Σαχέλ» επισήμανε και σημείωσε πως η Ελλάδα σε δύο φάσεις έχει παράσχει βοήθεια ώστε να μπορέσει το λιμάνι να ξαναγίνει λειτουργικό.

Ο κ. Δένδιας πέταξε στη συνέχεια για το Τομπρούκ όπου θα συναντηθεί με τον Ακίλα Σάλεχ, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, «ώστε να έχουμε μια διαμορφωμένη κοινή αντίληψη στα θέματα της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη και των τουρκολιβυκών μνημονίων».