Skip to main content

Ομιλία Μητσοτάκη με άρωμα χειμερινών εκλογών

Τα όσα επεσήμανε από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής ο πρωθυπουργός δίνουν την αίσθηση ότι οι κάλπες θα έρθουν τον χειμώνα.

Τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να επιλέγει τελικά την προσφυγή στις κάλπες μέσα στον χειμώνα μετά την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται από τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές ενίσχυσαν χθες οι σαφείς προεκλογικοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μία εβδομάδα μετά τη δήλωσή του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χθες ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2023 αποφεύγοντας, όμως, αυτή τη φορά να γίνει συγκεκριμένος. «Το κατεξοχήν πολιτικό όργανο της ΝΔ συγκαλείται στην πιο κρίσιμη στιγμή, καθώς ολοκληρώνεται το 2022 και στην αφετηρία της τελικής ευθείας προς τις καθοριστικές εκλογές του 2023» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στη συνέχεια, μάλιστα, έκανε μία ακόμη αναφορά «στη μεγάλη μάχη για τις εκλογές του 2023» αφήνοντας και πάλι ανοικτό τον ακριβή χρονισμό της εκλογικής αναμέτρησης με αποτέλεσμα να φουντώσουν οι συζητήσεις για την πιθανότητα να στηθούν τελικά οι πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, δηλαδή ένα εξάμηνο πριν τη συμπλήρωση του εκλογικού κύκλου.

Τρία προεκλογικά μέτωπα

Η αίσθηση ότι οι εκλογές ίσως έρχονται λίγους μήνες νωρίτερα ενισχύθηκε, όμως, και από τους υψηλούς τόνους και την ξεκάθαρη προεκλογική συνθηματολογία που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του. Μάλιστα ο πρωθυπουργός προσδιόρισε και τα τρία μέτωπα ενόψει των εκλογών.

«Τρία είναι τα μέτωπα μπροστά μας στο δρόμο προς τις κάλπες» είπε και εξήγησε ότι το πρώτο μέτωπο είναι το πεδίο των εθνικών θεμάτων, το δεύτερο αφορά στην εσωτερική κατάσταση στη χώρα και το τρίτο, το «κατεξοχήν προεκλογικό» όπως το χαρακτήρισε, σχετίζεται με την αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Με μια αντιπολίτευση που λέει “όχι” σε όλα και “ναι” στο τίποτα, που ανακαλύπτει παντού και πάντα “ευθύνες Μητσοτάκη” πίσω από παγκόσμια προβλήματα, υποσχόμενη ακριβές λύσεις με φτηνά ψέματα. Και που κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά: σπέρνει διχασμό με λάσπη και απειλές» είπε ο πρωθυπουργός.

Tο σύνθημα των εκλογών

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε, όμως, και το κεντρικό δίλημμα των επόμενων εκλογών στέλνοντας ένα ακόμη έμμεσο μήνυμα για το άμεσο της αναμέτρησης.

«Το κεντρικό δίλημμα είναι σαφές: θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Είναι ένα δίλημμα το οποίο οικοδομείται και από άλλα σημαντικά ερωτήματα: Ποιο κόμμα τελικά σήμερα, σε αυτές τις συνθήκες μεγάλης πόλωσης την οποία εμείς ποτέ δεν επιδιώξαμε και ποτέ δεν προκαλέσαμε, μπορεί τελικά να ενώσει τους Έλληνες;» διερωτήθηκε και ανέφερε ότι το σύνθημα για τις επόμενες εκλογές είναι οι τρεις λέξεις «Σταθερότητα, Συνέχεια και Συνέπεια».