Skip to main content

Ν. Δένδιας – ΥΠΕΞ Βελγίου: Ελληνοτουρκικά και διμερής συνεργασία στην ατζέντα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Eστιάζοντας στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ο κ. Δένδιας τόνισε πως συμφώνησε με τη Βελγίδα ομόλογό του ότι οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα

Για την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας και τους εμπρηστικούς ισχυρισμούς της για casus belli και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενημέρωσε την Βελγίδα ομόλογό του Χάτζα Λαμπίμπ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής τους στην Αθήνα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ευχαρίστησε την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου για τη θέση αρχών την οποία τηρεί το Βέλγιο και στο διμερές πλαίσιο, αλλά και στο πλαίσιο της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά στις διμερείς επαφές, είπε πως έχουν αναβαθμιστεί έπειτα από αρκετά χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στην Ελλάδα. Διαμήνυσε ότι η Ελλάδα θεωρεί το Βέλγιο μια σημαντική χώρα με την οποία μπορεί να αναπτύξει πολύ περισσότερο τους διαύλους επικοινωνίας και κοινής κατανόησης των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Στη σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών εξετάστηκαν οι τρόποι εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων. Εστιάζοντας στις εμπορικές σχέσεις, ο κ. Δένδιας τόνισε πως συμφώνησε με τη Βελγίδα ομόλογό του ότι οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα, συμπληρώνοντας ότι το Βέλγιο είναι μια σημαντική οικονομία στο πλαίσιο της ΕΕ. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό διακοπών για τους Βέλγους και ότι η αυξητική τάση ήταν πάρα πολύ σημαντική.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βελγίου στον ενεργειακό τομέα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τον Νίκο Δένδια να σημειώνει πως το Βέλγιο έχει μια εξαιρετική τεχνογνωσία στις πλωτές δυνατότητες παραγωγής ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε τη Βελγίδα υπουργό Εξωτερικών για τη δυνατότητα η Ελλάδα να γίνει κόμβος φυσικού αερίου και ενέργειας στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη.

Εξέφρασε παράλληλα ευχαριστίες για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα πανεπιστήμια και στα σχολεία του Βελγίου και για τον ρόλο που διαδραματίζει η λειτουργία της Βελγικής Σχολής Αθηνών.

Εν συνεχεία, οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν για τις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν την περιοχή, όπως τα ζητήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Και οι δύο χώρες σταθήκαμε απέναντι στην παρανομία εν ονόματι των ευρωπαϊκών μας αρχών» ανέφερε ο κ. Δένδιας. Ακόμα οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τη Μέση Ανατολή και για την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την Ε.Ε.. «Η Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι απούσα στη Μέση Ανατολή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Επιπλέον, εξέτασαν τα μεγάλα προβλήματα στην αφρικανική ήπειρο, με την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου να ενημερώνει τον Ν. Δένδια για τα ζητήματα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, ενώ συμφώνησαν πως η Ε.Ε. οφείλει να δείξει ενεργό ενδιαφέρον.

Σημειώνεται πως κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών, ο Νίκος Δένδιας έθεσε στη Βελγίδα ομόλογό του το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που οι συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τόσο σοβαρές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ