Skip to main content

Γ. Οικονόμου: Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ «βασίζονται σε πολύ στέρεα θεμέλια»

Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει στην κυβέρνηση αναφορικά με την σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας που συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο για να εξειδικεύσουν τα γενικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τα οποία συμφωνήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής. 

«Δικαιούμαστε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες οριοθέτησαν τα πράγματα. Έχουν δώσει σαφή οδηγία στους Υπουργούς να καταλήξουν σε αποφάσεις που θα εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατό. Για τα όρια στην ημερήσια διακύμανση, για κάποια όρια στις τιμές, για τις ενιαίες προμήθειες», δήλωσε προσθέτοντας ότι η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμπεριλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις που ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κι αυτό είναι κάτι απολύτως ενθαρρυντικό για τη χώρα μας. Αν υπολογίσουμε ότι μόνο με την απειλή της επιβολής του πλαφόν, υπάρχει αυτή η αποκλιμάκωση στην τιμή του φυσικού αερίου, νομίζω ότι δικαιούμαστε να ελπίζουμε βάσιμα, ότι αν υπάρχει κάποιο μόνιμο μέτρο, τότε θα έχουμε μια σταθεροποίηση των τιμών για μεγαλύτερη διάρκεια σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαμε δει τους τελευταίους μήνες», ανέφερε. 

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η μάχη απέναντι στην ακρίβεια είναι συνεχής- σε όλα τα επίπεδα- και η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε εργαλείο που έχει στα χέρια της.

Πώς σχολιάζει την επικοινωνία Μητσοτάκη με Μπλίνκεν

Αναφερόμενος στην επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκανε λόγο για «μία ακόμη συζήτηση που αναδεικνύει το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η χώρα μας και μέσα στη Συμμαχία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ «βασίζονται σε πολύ στέρεα θεμέλια», «βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και αυτό επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά». 

«Δεν είναι μια σχέση η οποία εξαρτάται ή ετεροπροσδιορίζεται από τη συμπεριφορά άλλων, γιατί είναι μια σχέση αρχών. Όταν οικοδομείς μια εξωτερική πολιτική αρχών και όταν οι σχέσεις σου βασίζονται σε καθαρές κουβέντες, σε βασικές αρχές, σε θεμελιώδεις παραδοχές του Διεθνούς Δικαίου, δεν κλονίζονται εύκολα από ευκαιριακές συμπεριφορές ή από επιδιώξεις άλλων χωρών. Αυτό το ξέρουν πάρα πολύ καλά και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, το ξέρουν πάρα πολύ καλά και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε. 

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επικοινωνίας είπε: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τα όσα γίνονται στην περιοχή μας, την Ανατολική Μεσόγειο, για την ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Να συμπεριφερθεί ως σύμμαχος, τηρώντας τις υποχρεώσεις που έχουν όλοι οι σύμμαχοι  σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και σε ό,τι αφορά στο σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας συμμάχου χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Επιβεβαιώθηκε η πλήρης συναντίληψη του περιβάλλοντος και των όσων γίνονται στο διεθνές σκηνικό, μεταξύ της Ελλάδος και των ΗΠΑ».

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αναδεικνύει «την πραγματικότητα στο Αιγαίο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, να αποδομει τους ανυπόστατους και ανιστόρητους ισχυρισμούς της Τουρκίας και να αναδεικνύει πολλές φορές και την υποκρισία της απέναντι πλευράς». «Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιδιώκει τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει για τη Συμμαχία να υπάρχει ησυχία σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, σε αυτή την πλευρά της Συμμαχίας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας έχει μια πάρα πολύ ουσιαστική συνδρομή και συμβολή όλα αυτά τα χρόνια προς την κατεύθυνση αυτή. Πολύ περισσότερο τώρα με την πολύ καθαρή στάση που έχει πάρει η χώρα μας σε ό,τι αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε.