Skip to main content

Στη Βουλή ο αποκλεισμός-στιγματισμός διεμφυλικών από την ΕΛ.ΑΣ

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.gr

Την άρση του αποκλεισμού των διεμφυλικών ατόμων από τις σχολές αξιωματικών της ΕΛΑΣ αλλά και του στιγματισμού τους ως «ψυχικά ασθενείς» ζήτησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, στον απόηχο πρόσφατης σχετικής παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη.

Με τοποθέτησή του χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι στο πρόσφατο πόρισμά του (7 Οκτωβρίου 2022) ο Συνήγορος του Πολίτη κάλεσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να επανεξετάσει τους όρους των διαγωνισμών εισαγωγής σπουδαστών στις σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων από τους οποίους αποκλείονται υποψήφιοι για λόγους ταυτότητας φύλου ενώ χαρακτηρίζεται η διαταραχή ταυτότητας φύλου ως «ψυχική πάθηση». Όπως ανέφερε ο κ. Καμίνης η ανεξάρτητη αρχή αντέκρουσε τον ισχυρισμό της ΕΛ.ΑΣ ότι συλλήβδην τα διεμφυλικά άτομα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο σύνολο των αστυνομικών καθηκόντων από επιστημονικής ή ιατρικής απόψεως. «Ο αποκλεισμός των διεμφυλικών ατόμων από την εισαγωγή τους στις Αστυνομικές Σχολές, μόνο λόγω της διεμφυλικότητάς τους και άνευ εξατομικευμένης εξέτασης της γενικής κατάστασης της υγείας τους και κρίσης των σωματικών τους επιδόσεων με αθλητική δοκιμασία, αποτελεί άμεση διάκριση εις βάρος των ατόμων αυτών και παράβαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου κατά την πρόσβαση στην απασχόληση και την εργασία» αναφέρει σχετικά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη.

«Υποκριτικές και για το θεαθήναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τους ΛΟΑΤΚΙ»

Παράλληλα κ. Καμίνης επισήμανε ότι η ΕΛ.ΑΣ απέκλεισε τα διεμφυλικά άτομα και διατήρησε τον χαρακτηρισμό περί «ψυχικής πάθησης» και στην τελευταία προκήρυξή της στις 11 Φεβρουαρίου 2022 για την εισαγωγή σπουδαστών στις σχολές της μέσω του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων. Βάσει αυτών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και πρώην Συνήγορος του Πολίτη την περίοδο 2003-2010 κάλεσε τον παριστάμενο υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, να ξεκαθαρίσει εάν η κυβέρνηση προτίθεται να συμμορφωθεί με το πνεύμα του πορίσματος.  «Θα ήθελα μια απάντηση. Δεσμεύεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην επόμενη προκήρυξη της ΕΛ.ΑΣ. για την εισαγωγή σπουδαστών στις Σχολές Αστυνομίας, η οποία πιθανότατα θα είναι και η τελευταία της παρούσας κυβέρνησης, να καταργήσει τον αναχρονιστικό και αντιεπιστημονικό χαρακτηρισμό της διαταραχής φύλου ως ψυχιατρικής πάθησης;» ρώτησε ο κ. Καμίνης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καταλόγισε επιπλέον στην κυβέρνηση υποκριτική στάση στο θέμα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. «Από τη μία η κυβέρνηση εξαγγέλλει, για το θεαθήναι, μία φιλόδοξη εθνική στρατηγική για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, από την άλλη, όμως, όταν τα φώτα της δημοσιότητας αποσύρονται, εξακολουθούμε να βλέπουμε να εκδηλώνονται εξόφθαλμες διακρίσεις σε βάρος ατόμων αυτής της κοινότητας» ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι απαιτούνται «γενναίες θεσμικές πρωτοβουλίες και η καλλιέργεια ενός διαφορετικού ήθους». «Δεν αρκεί απλά ο εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας, απαιτείται ταυτόχρονα και η φιλελευθεροποίηση τους» συμπλήρωσε.