Skip to main content

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη

Υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκαλείται σήμερα το μεσημέρι, στις 12:00, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ΚΥΣΕΑ συνέρχεται με βασικό θέμα τη στρατηγική εθνικής ασφαλείας. Πραγματοποιείται επίσης λίγες μέρες μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Πράγα, και την τελευταία δημόσια επίθεση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας. 

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει συνεχείς και κλιμακούμενες προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας, υπογραμμίζεται από την ελληνική πλευρά, που αναπτύσσει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή απόρριψη των παράνομων τουρκικών ενεργειών.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αναβαθμισμένων προκλήσεων, η ελληνική πλευρά αναπτύσσει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της- ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή απόρριψη των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Παράλληλα, το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι ότι δεν πρόκειται να αφήσει καμία πράξη της τουρκικής πλευράς αναπάντητη.  Μετά την Πράγα, και τον τρόπο που αντέδρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρείται πλέον ότι είναι σαφές στην πλευρά των δυτικών εταίρων της Ελλάδας, η στρατηγική που ακολουθεί η Αγκυρα. 

Επομένως, με δεδομένες τόσο τις τουρκικές απειλές σε ημερήσια βάση όσο και την πρόσφατη συμφωνία για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το θέμα θα τεθεί επί τάπητος. 

Στο ΚΥΣΕΑ θα υπάρξει εισήγηση του αρμόδιου επικεφαλής του συμβουλίου Θάνου Ντόκου. 

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες στοχεύοντας στον συντονισμό της  Αθήνας με τους περιφερειακούς παράγοντε,  θα ενημερώσει για τα νέα δεδομένα. Ο κ. Δένδιας επέστρεψε πρόσφατα και από το Κάιρο, όπου συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. «Η Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πιέσεις σε λιβυκούς παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα με το “μνημόνιο” του 2019», είπε ο κ. Δένδιας κατά τις επαφές του στην Αίγυπτο

Για τα εθνικά θα ενημερώσει και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.  Αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση. 

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης αναμένεται επίσης να μιλήσει κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Αναμένεται να παρουσιάσει την κατάσταση στο μεταναστευτικό τόσο στα νησιά όσο και στον Έβρο. 

naftemporiki.gr