Skip to main content

Γκάφα; Βίντεο του 2019 και «push forward των μεταναστών από την Τουρκία»

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2019, – οπως αποδεικνύει και η ημερομηνία ανάρτησής του στο youtube – αναρτήθηκε το βίντεο που δημοσιοποίησε σήμερα ,ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στο οποίο η τουρκική Ακτοφυλακή κακομεταχειρίζεται και «σπρώχνει βίαια μετανάστες προς την Ελλάδα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της κοινής δήλωσης της ΕΕ»,  όπως ανέφερε. 

 Σύμφωνα με τον υπουργό το βίντεο τραβήχτηκε «από έναν πρόσφυγα που σώθηκε από την Ελλάδα και αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία». Ωστόσο δεν έδωσε στοιχεία αναφορικά με τον χρόνο που γυρίστηκε το βίντεο.

Το εν λόγω βίντεο ωστόσο εμφανίστηκε στο Facebook, στη σελίδα «Through Refugees Eyes» τρία χρόνια πριν, ενώ σύμφωνα με την περιγραφή, το τουρκικό λιμενικό δεν έσπρωξε βίαια τους μετανάστες στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο Νότης Μηταράκης, αλλά τους επέστρεψε βίαια στην Τουρκία.

Την ανάρτηση του υπουργού σχολιάζει και ο δημοσιογράφος του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης, τονίζοντας πως πρόκειται υλικό του 2019.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει με αναρτήσεις τους στο Twitter:

«Αποδεικνύεται ότι το βίντεο με την επίθεση των ΤΚΓ σε πρόσφυγες στο Αιγαίο, που αναρτήθηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης της  νωρίτερα σήμερα, δεν είναι ακριβώς καινούργιο: είναι δημόσιο στο YouTube από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με συναδέλφους που είχαν μιλήσει με άτομο που επέβαινε στη λέμβο, οι πρόσφυγες αναχαιτίστηκαν, μεταφέρθηκαν πίσω στην Τουρκία και κρατήθηκαν στο DIkili (η ΤΟΥΡ ακολουθούσε ακόμα τη συμφωνία με την ΕΕ εκείνη την εποχή).

Κάτι που θέτει υπό αμφισβήτηση τον απολογισμό του υπουργού περί “προώθησης” και ελληνικής διάσωσης. Το βίαιο επεισόδιο είχε προκαλέσει τότε μεγάλη αναστάτωση, κάνοντας την τουρκική ακτοφυλακή να εκδώσει απολογητική ανακοίνωση, δικαιολογώντας τις φρικτές μεθόδους που κατέγραψε το βίντεο ως απαραίτητες για να σταματήσει τη λέμβο».