Skip to main content

Τραβά το σχοινί η Άγκυρα: Πώς απαντά η Αθήνα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Σκηνικό έντασης στήνει η τουρκική πλευρά, που ξεδιπλώνει την αναθεωρητική της ατζέντα παρά το ό,τι δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στην διεθνή κοινότητα. Η Άγκυρα επιμένει στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο και συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές για τα ελληνικά νησιά και να διακινεί fake news, επιχειρώντας να στήσει ένα ψευδές αφήγημα περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Δεν θα αποφύγουμε να  χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε  ανακοίνωση μετά την πολύωρη συνεδρίαση του  Συμβουλίου  Ασφαλείας της Τουρκίας. Ηχηρή ήταν η απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που υπογραμμίζει  χαρακτηριστικά πως η χώρα μας  θα υπερασπιστεί, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Με τον Τούρκο πρόεδρος να επιμένει σε χθεσινές του συνεντεύξεις στην γνωστή ρητορική περί αποστρατικοποίησης των νησιών και να λέει όσον αφορά στις ΗΠΑ πως «δεν φέρονται δίκαια στις χώρας του ΝΑΤΟ». Μάλιστα συνέχισε σε ανάλογο ύφος λέγοντας πως «η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην οδηγήσουν την Ελλάδα σε λανθασμένους υπολογισμούς». 

Είναι εμφανές πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς από τη μία πλευρά έχει να αντιμετωπίσει την δημοσκοπική πτώση των ποσοστών του και από την άλλη την ομοβροντία δηλώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Την στήριξη τους στην Ελλάδα έναντι των απειλών που δέχεται από την Τουρκία θα εκφράσουν αύριο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν στο Αλικάντε της Ισπανίας. Αυτό υπογράμμισαν χαρακτηριστικά χθες από το Παρίσι διπλωματικές πηγές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – με διπλή παρέμβαση τις τελευταίες ημέρες– έχει υπογραμμίσει  πως η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο τόνισε πως η ΕΕ καλεί την Τουρκία «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο για τον ίδιο σκηνικό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά εναγωνίως τρόπους για να γυρίσει το κλίμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στο εξωτερικό. Αρχικά όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκτιμήσει πως θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό για να ξεδιπλώσει τα αναθεωρητικά του σχέδια. Ωστόσο παρά το ό,τι αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες του επιμένει στην ίδια αδιέξοδη στρατηγική,   χωρίς να κρύβει  τον εκνευρισμό του για τις «κλειστές πόρτες» που βρίσκει η νέο-οθωμανική  του ρητορική.

Το μέχρι που θα φτάσει ο Τούρκος πρόεδρος είναι κάτι που μένει να φανεί, καθώς μία ανάγνωση λέει πως στόχος αυτών των κινήσεων είναι να αποκτήσει τελικά πρόσβαση σε νέα όπλα (και ειδικότερα στα F 16). Ωστόσο πλέον δεν αποκλείεται να επιδιώκει στο δρόμο προς τις κάλπες ακόμα και ένα «θερμό» επεισόδιο.

Πως πορεύεται η Αθήνα

Τις «κόκκινες γραμμές» έχει βάλει η Αθήνα, που απαντά με ψυχραιμία στις προκλήσεις της Άγκυρας και προχωρά στην διεθνοποίηση του θέματος. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα καθώς είναι άγνωστο πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η τουρκική πλευρά.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας». Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας τόνισε  πως  «αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Σε εξέλιξη είναι η εκστρατεία διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας και το θέμα πρόκειται να τεθεί τόσο στην άτυπη σύνοδο των ηγετών των 27 στην Πράγα στις 6 και 7 του μήνα όσο και στη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις 20 και 21 του μήνα.  «Ούτε φοβόμαστε, ούτε πανικοβαλλόμαστε, ούτε τρομοκρατούμαστε. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει το γεγονός ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό υπάρχει ένας παροξυσμός σε επίπεδο ρητορικής, απειλών, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε όλα τα επίπεδα από την τουρκική πλευρά» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.