Skip to main content

ΗΠΑ: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις νέες απειλές που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της χώρας μας.

Σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν- όπως αναφέρεται- να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία.

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση», καταλήγει. 

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για «προκλήσεις». Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της,  «χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό την Δευτέρα, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης, με την Άγκυρα να ζητεί από την Ελλάδα να βάλει τέλος στις «παραβιάσεις στα νησιά και να αποκαταστήσει το μη στρατιωτικό καθεστώς σε αυτά».

Μία μέρα νωρίτερα, την Κυριακή, η τουρκική πλευρά δημοσίευσε εικόνες από drone που -κατά την Άγκυρα-δείχνουν ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, στρατιωτικοποιώντας τη Λέσβο και τη Σάμο.

Η ελληνική πλευρά, απαντώντας στο διάβημα απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, υπογράμμισαν διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Συμπλήρωσαν επίσης ότι ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Ο πρέσβης προσέθεσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

naftemporiki.gr