Skip to main content

Απάντηση Μ. Γκάγκα στον ΙΣΑ: Καμία αιφνιδιαστική λύση συμβάσεων γιατρών από το ΕΣΥ

Απάντηση δίνει με επιστολή της προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, σχετικά με τις «διαπιστωτικές πράξεις προς γιατρούς που έχουν ξεπεράσει το 67ο έτος της ηλικίας και άρα βρίσκονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ως παρατασιακοί συνταξιούχοι,», δίνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Είχε προηγηθεί επιστολή του ΙΣΑ, στην οποία έκανε λόγο για «αιφνιδιαστική αποχώρηση» 86 έμπειρων και καταξιωμένων γιατρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας .

Η κ. Γκάγκα αναφέρει χαρακτηριστικά εκτός άλλων ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου ήταν να παραταθεί το όριο ηλικίας για τις ειδικότητες της αναισθησιολογίας και της νεφρολογίας, όπου έχουν παρατηρηθεί πολλές ελλείψεις.

Επειδή όμως, όπως υποστηρίζει, υπήρξαν πολλά αιτήματα, ιδίως από περιφερειακά ιατρεία, κέντρα υγείας και ακριτικά νοσοκομεία, σχετικά με την ανάγκη παραμονής γιατρών και άλλων ειδικοτήτων, έγινε αλλαγή της νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να μπορούν, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, να παραμένουν συνάδελφοι που είναι απαραίτητοι σε αυτές τις περιοχές και δομές.

Επισημαίνει δε ότι «ουδείς συνάδελφος που βρίσκεται σε δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας πέραν του ορίου συνταξιοδότησης, υπέγραψε συμβάσεις για παράταση και άρα καμία αιφνιδιαστική λύση συμβάσεων υπήρξε».

Η επιστολή της κ. Γκάγκα

Προς Διοικητικό Συμβούλιο και μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας

“Αξιότιμα μέλη Δ.Σ. του ΙΣΑ,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Χθες το απόγευμα στις 4:08 μ.μ. ήρθε επιστολή του ΙΣΑ, μέσω e-mail, στο γραφείο της Αναπληρώτριας Υπουργού και αφορά ερωτήσεις για τις διαπιστωτικές πράξεις προς συναδέλφους που έχουν ξεπεράσει το 67ο έτος της ηλικίας και άρα βρίσκονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ως παρατασιακοί συνταξιούχοι.

Στις 4:29 μ.μ. ήρθε επίσης στο προσωπικό e-mail της Αναπληρώτριας Υπουργού, η οποία είναι μέλος του ΙΣΑ, η ενημέρωση για την επιστολή, φυσικά, χωρίς να έχουν έρθει πρώτα οι απαντήσεις, δεδομένου ότι η Αναπληρώτρια Υπουργός ήταν σε συναντήσεις και βεβαίως δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο για απάντηση.

Για να απαντήσουμε:

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου ήταν να παραταθεί το όριο ηλικίας για τις ειδικότητες της αναισθησιολογίας και της νεφρολογίας, όπου έχουν παρατηρηθεί πολλές ελλείψεις. Επειδή υπήρξαν πολλά αιτήματα, ιδίως από περιφερειακά ιατρεία, κέντρα υγείας και ακριτικά νοσοκομεία, σχετικά με την ανάγκη παραμονής γιατρών και άλλων ειδικοτήτων, έγινε αλλαγή της νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να μπορούν, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, να παραμένουν συνάδελφοι που είναι απαραίτητοι σε αυτές τις περιοχές και δομές. Η απόφαση για το ποιοι παραμένουν ήταν συνάρτηση εισηγήσεων τριών Υπουργείων:

  • του Υπουργείου Εσωτερικών που δίνει νέες θέσεις, εφόσον κενωθούν οι πληρωθείσες
  • του Υπουργείου Οικονομικών, με γνώμονα τα δημοσιονομικά της χώρας και
  • του Υπουργείου Υγείας, με γνώμονα τον χάρτη υγείας πανελλαδικά.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα το Υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε καμιά παράταση σε κανένα μέλος ΔΕΠ στα νοσοκομεία της χώρας, ούτε καν στις απαραίτητες ειδικότητες. Επιπλέον, όσον αφορά τους ιατρούς του ΕΣΥ, η τελευταία παράταση είχε λήξει από 30.6.2022 και οι ενδιαφερόμενοι ήδη τελούσαν εις γνώση της εξελισσόμενης διαδικασίας και επομένως, κάθε άλλο παρά αιφνιδιάστηκαν από τις κοινές υπουργικές αποφάσεις της 13ης Σεπτεμβρίου 2022.

Αν ο ΙΣΑ ήθελε πραγματικά απαντήσεις, δεδομένου ότι η Αναπληρώτρια Υπουργός είναι μέλος του, θα μπορούσαν απλά να την έχουν πάρει τηλέφωνο, όπως γίνεται συχνά. Αλλά όπως φαίνεται και από την βιαστική δημοσιοποίηση του περιεχόμενου της επιστολής, χωρίς να έχουν ληφθεί απαντήσεις, η μόνη επιθυμία είναι να υπάρχει δημοσιότητα.

Να σημειωθεί επίσης, ότι ουδείς συνάδελφος που βρίσκεται σε δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας πέραν του ορίου συνταξιοδότησης, υπέγραψε συμβάσεις για παράταση και άρα καμία αιφνιδιαστική λύση συμβάσεων υπήρξε.

Από πλευράς Υπουργείου, δηλώνουμε ότι είμαστε πάντα εδώ για απαντήσεις. Και πως, όταν υπάρχουν ερωτήσεις με σκοπό την ειλικρινή πληροφόρηση και όχι τη χρήση στα μίντια, το Υπουργείο φυσικά και απαντάει. Ο καλός όμως τόνος στην επικοινωνία είναι η βάση για έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Με εκτίμηση”.

Η  επιστολή του ΙΣΑ

«Με διάταξη του άρθρου 39 του ν. 4950/22 που αφορά στην παράταση του χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας έως 31.12.2022 ιατρών ειδικότητας αναισθησιολογίας και νεφρολογίας, αλλά και άλλων ειδικοτήτων λόγω συμπλήρωσης του εξηκοστού έβδομου έτους της ηλικίας τους, ορίστηκε ότι δύνανται να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως τις 31.12.2022, μετά από αίτησή τους, εφόσον η θέση τους δεν έχει προκηρυχθεί ή δεσμευθεί με άλλον τρόπο.

Με την παρούσα εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την αποχώρηση ογδόντα έξι (86) συνολικά έμπειρων και καταξιωμένων συναδέλφων, οι οποίοι “εντέλλονται” αιφνιδιαστικά να απομακρυνθούν άμεσα από το ΕΣΥ, κυρίως όμως ζητούμε να μας διευκρινίσετε αν σε όλες και σε κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές τηρήθηκε η νομιμότητα και ποια ήταν τα πραγματικά κριτήρια παραμονής τους ή όχι.

Και αυτό γιατί, ενδεικτικά, το ΚΥ Καλλιθέας, Τ.Ι. Νέας Σμύρνης αποστερήθηκε τον μοναδικό καρδιολόγο και το ΚΥ Ιλίου τον μοναδικό ακτινολόγο που υπηρετούσε, ενώ και οι δύο συνάδελφοι είχαν εμπρόθεσμα υποβάλει αίτηση για την παραμονή τους. Πρόκειται μετά βεβαιότητας για περιπτώσεις όπου αντικειμενικά και κατά την κοινή λογική είναι αυτονόητη, και δεν τεκμηριώνεται απλώς, η ανάγκη της περαιτέρω παραμονής τους.

Εξηγήσεις με βάση την αρχή της διαφάνειας και της αμεροληψίας θα πρέπει να δίδονται στο ιατρικό σώμα, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υφίσταται και να λειτουργεί το δημόσιο σύστημα υγείας.»