Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Η ακραία ρητορική της Τουρκίας υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή

Για την ακραία επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η στάση της Άγκυρας υπονομεύει τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα που αντικατοπτρίζει την στρατηγική σχέση των δύο χωρών. Οι δυο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις διμερείς πολιτικές, αμυντικές και οικονομικές σχέσεις, την πορεία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο (σχήμα συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ), με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ προς όφελος των δύο λαών, εργαζόμενοι παράλληλα για την εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας που θα ενισχύσει την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Οι αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, ήρθαν λίγες ώρες μετά την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε μεταξύ άλλων ότι μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων, φτάνοντας στο σημείο να δείξει φωτογραφία προσφυγόπουλων – που όπως ισχυρίστηκς –  βρήκαν τραγικό θάνατο.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. «Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας κάθε φορά διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική. Η χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες. Η χώρα, η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus beli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας. Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Ν. Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Νέα Υόρκη.

naftemporiki.gr