Skip to main content

Παρακολουθήσεις: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή

Ανοίγει σήμερα το πρωί η αυλαία για τις καταθέσεις μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με την πρόσκληση που απεστάλη στα μέλη της Εξεταστικής και αναρτήθηκε στην Κοινοβουλευτική Διαύγεια η συνεδρίαση ορίσθηκε για σήμερα στις 10 πρωί με ημερήσια διάταξη την εξέταση μαρτύρων. Οι πρώτοι μάρτυρες που καλούνται για να καταθέσουν είναι οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας (2012-2015) και Ιωάννης Ρουμπάτης (2015-2019). 

Η διαδικασία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών με τη διαδικασία της πλήρους μυστικότητας, όπως άλλωστε έχει αποφασιστεί για όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου οι παρακολουθήσεις

Οι καταγγελίες περί παρακολουθήσεων και χρήσης του λογισμικού «Predator» στην Ελλάδα βρέθηκαν στο μεταξύ χθες στο επίκεντρο σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί συνακροάσεων από την ΕΥΠ, καθώς και για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, με στόχο πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα (…) Σχεδόν όλοι οι ομιλητές καταδίκασαν τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία είναι παράνομη βάσει ευρωπαϊκού δικαίου, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε.. Ορισμένοι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι κατέχει παράνομο λογισμικό και ότι οι αρμόδιες αρχές διερευνούν σε βάθος την υπόθεση, ενώ η κυβέρνηση παίρνει σχετικά μέτρα, δίνοντας το καλό παράδειγμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλοι αμφισβήτησαν τις δηλώσεις της κυβέρνησης και κάλεσαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν δράση για την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα. Μερικοί ομιλητές ζήτησαν την πλήρη απαγόρευση της δραστηριοποίησης των εταιρειών που αναπτύσσουν και εμπορεύονται τέτοιου είδους λογισμικό ή παρέχουν σχετικές υπηρεσίες».

Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό «γύρω από τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλοί ευρωβουλευτές περί προστασίας της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ε.Ε., ανεξαρτήτως του σύννομου ή παράνομου χαρακτήρα των παρακολουθήσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν έλειψαν οι αναφορές και οι συγκρίσεις (θετικές και αρνητικές) μεταξύ της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών της ΕΕ, όπου έχουν καταγγελθεί παρόμοια περιστατικά».

Σημειώνεται ότι αναμένεται η υποβολή σχεδίου ψηφίσματος κατά την επόμενη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στις αρχές Οκτωβρίου.

Ν. Ανδρουλάκης: «Αυταρχικοί ηγέτες υπονομεύουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία»

Από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι στόχος της παρακολούθησής της του από την ΕΥΠ, ήταν η αυτονομία της παράταξης.

«Ο πρωθυπουργός με κάλεσε να πάω να ενημερωθώ από την ΕΥΠ για τους τυπικούς λόγους που με παρακολουθούσαν. Με καλεί όμως να κάνω κάτι, που έγινε παράνομα με νόμο της κυβέρνησής του. Μάλιστα όπως μαθαίνουμε, ο φάκελός μου καταστράφηκε την ίδια μέρα που ενημερώθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή για την καταγγελία μου. Γιατί άραγε; Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους συναδέλφους του.

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «ο Πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος των μυστικών υπηρεσιών, μπορεί σύμφωνα με το νόμο 3649 του 2008 να άρει το απόρρητο και να γίνει γνωστός ο λόγος της παρακολούθησής μου, αντί να συνεχίζει να δηλητηριάζει και να διχάζει τον ελληνικό λαό με θεωρίες συνωμοσίας».

Επεσήμανε ότι πρέπει να κληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, όλα τα πρόσωπα που βάσει της δημοσιογραφικής έρευνας σχετίζονται με τη χρήση αυτών των λογισμικών. «Το προσπαθήσαμε ήδη μια φορά αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία το απέρριψε. Από την πρώτη στιγμή έχω ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης και υπογράμμισε: «Οι μυστικές υπηρεσίες οφείλουν να λειτουργούν εντός δημοκρατικού πλαισίου και να προστατεύουν το πολιτικό σύστημα από παράνομα λογισμικά, όχι να καλύπτουν τη χρήση τους. Στις δημοκρατίες, καμία κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργεί σε απόλυτο σκοτάδι. Το απόρρητο πρέπει να σταματάει εκεί που ξεκινάει η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία».

naftemporiki.gr