Skip to main content

«Νόμιμες, τεκμηριωμένες, πρόβλημα και μη κανονικές»: Οι αναφορές Μητσοτάκη στις υποκλοπές

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.gr

«Νόμιμη» και «τεκμηριωμένη» χαρακτήρισε την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξή του στη ΔΕΘ αλλά ταυτόχρονα έκανε λόγο περί «προβλήματος» και «μη κανονικής διαδικασίας» ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα διεξαχθεί εξονυχιστική έρευνα στην ΕΥΠ επικαλούμενος «εθνικούς λόγους».  

«Η παρακολούθηση ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις περιβόητες «επισυνδέσεις» στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Κληθείς δε να εξηγήσει πως προκύπτει η τεκμηρίωση ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε το γεγονός ότι για την παγίδευση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη υπήρξε σύμφωνη γνώμη από την εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν θα πρέπει να εξαιρείται εκ της θέσης του από ενδεχόμενη παρακολούθηση της ΕΥΠ. «Για τα ζητήματα των πολιτικών προσώπων επί της αρχής δεν πρέπει να αποκλείονται» είπε και προέβλεψε ότι «τα όποια ρήγματα στην εθνική ασφάλεια θα προκύψουν από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε θέση ευθύνης ή έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες». «Δεν κινδυνεύουμε -να το πω έτσι, χαριτολογώντας- ούτε από μανάβηδες, ούτε από υδραυλικούς» σημείωσε.

Ταυτόχρονα, όμως, σε άλλη αποστροφή του λόγου του πήρε αποστάσεις από την «νόμιμη» και «τεκμηριωμένη» παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα προκειμένου να μπορεί να διαταχθεί μία τέτοια νόμιμη επισύνδεση. «Και ακριβώς εκεί εντοπίστηκε η αδυναμία του υφιστάμενου συστήματος» τόνισε. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων αποτελούν «πραγματικό πρόβλημα».

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, και η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο βάθος που θα έχει ενδεχόμενη έρευνα ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ κατέστρεψε, ως μη όφειλε, τον φάκελο του Νίκου Ανδρουλάκη πριν παρέλθουν δύο χρόνια από το πέρας της επισύνδεσης. «Δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό. Αυτό είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι θα εξυπηρετούσε πολλά συμφέροντα εκτός Ελλάδος» είπε εγείροντας ερωτήματα για το αν θα κληθούν ποτέ να λογοδοτήσουν οι αυτουργοί της παρακολούθησης ή οι καταστροφείς του φακέλου Ανδρουλάκη.

Αναπάντητες οι κατηγορίες περί παρακολούθησης Σπίρτζη από την ΕΥΠ

Θολό τοπίο προέκυψε, όμως, και σχετικά με το ενδεχόμενο παρακολούθησης του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, από την ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν σχέση με την παρακολούθηση από το Predator σημειώνοντας ότι «το λογισμικό αυτό δεν χρησιμοποιείται από ελληνικές κρατικές υπηρεσίες». Ωστόσο δεν σχολίασε το ενδεχόμενο να υπήρξε παράλληλη παρακολούθηση του κ. Σπίρτζη από το Predator και την ΕΥΠ όπως συνέβη τόσο στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. «Είναι λάθος να επιδιώκουμε μία συνειδητή σύγχυση μεταξύ των νόμιμων επισυνδέσεων και της χρήσης παράνομων λογισμικών» ανέφερε σχετικά με το ζήτημα.