Skip to main content

Πρεμιέρα στην Εξεταστική Επιτροπή για το ελληνικό Watergate

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
 [email protected]

Σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών και με την κοινή γνώμη να παραμένει ακόμη στο σκοτάδι σχετικά με τις αιτίες και τους αυτουργούς της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη αρχίζουν στη Βουλή οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την αναζήτηση ευθυνών του πρωθυπουργού ή άλλων προσώπων στην υπόθεση. 

Η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων διεθνών ΜΜΕ συγκροτείται μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών όλων των πτερύγων, με εξαίρεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη ΝΔ η οποία δήλωσε «παρών» στην Ολομέλεια σχετικά με τη διερεύνηση του θέματος.

Κύρια αποστολή των εργασιών της Εξεταστικής που θα απαρτίζεται από 29 βουλευτές είναι να καταδειχθεί ποιος και γιατί έδωσε εντολή να παρακολουθεί η ΕΥΠ τις τηλεφωνικές συνομιλίες του κ. Ανδρουλάκη από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 δηλαδή από την περίοδο που ο ευρωβουλευτής από την Κρήτη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μέχρι και την εκλογή του στον προεδρικό θώκο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Επίσης στόχος της Εξεταστικής είναι να διερευνηθεί η περίεργη «σύμπτωση» της απόπειρας παγίδευσης την ίδια περίοδο της απόπειρας παγίδευσης του τηλεφώνου του με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη περίπτωση παρακολούθησης τηλεφώνου τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το εν λόγω λογισμικό διαπιστώθηκε και στην περίπτωση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. 

Απόρρητο, καταστροφές εγγράφων και παρακολουθήσεις πολιτικών

Οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να καμφθεί το απόρρητο το οποίο επικαλέστηκαν πριν από ημέρες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Επίσης θα ζητηθεί από το Προεδρείο να μεταβιβαστεί από την ΕΥΠ στη Βουλή ο φάκελος της παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικά στελέχη έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να έχει δοθεί εντολή καταστροφής των εν λόγω αρχείων αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα επιχειρηθεί να ερευνηθεί ποιος και γιατί έδωσε την εντολή να σβηστούν τα ίχνη όσων υπέκλεψαν τις συνομιλίες του πολιτικού αντιπάλου της κυβέρνησης. Ψηλά στην ατζέντα της Εξεταστικής Επιτροπής βρίσκεται επίσης η διερεύνηση των πληροφοριών περί παρακολούθησης και άλλων πολιτικών προσώπων κάτι που δεν έχει διαψεύσει ούτε ο πρωθυπουργός αλλά ούτε και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης. 

Από την πλευρά της η ΝΔ, όπως έχει φανεί τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να επιχειρήσει να στρέψει το αντικείμενο των ερευνών στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην περίπτωση της παρακολούθησης του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα και του πρώην ΓΓ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Σαγιά, μέσω τρίτων προσώπων οι οποίοι ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «παρακολουθούσε» τα δύο στελέχη του και θα ζητήσει την κατάθεση μαρτύρων για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Πάντως, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ρουμπάτης, φέρεται να κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι η εντολή για την παρακολούθηση είχε δοθεί πριν την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και ότι επί των ημερών του δεν είχε δοθεί εντολή για την παρακολούθηση κανενός πολιτικού προσώπου.