Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Οι ρητορικές ακρότητες της Τουρκίας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο – Απαντάμε με σταθερότητα

Οι ρητορικές ακρότητες της Τουρκίας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο το τελευταίο διάστημα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τονίζοντας πάντως πως η Ελλάδα απαντά «με σταθερότητα, αυτοπεποίθηση και με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο». Παράλληλα αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής ακρίβειας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες, καθώς «έχουμε αργήσει και πρέπει να κάνουμε ό,τι γίνεται για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος»

Ειδικότερα, υποδεχόμενος τον κ. Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Καλώς ήρθατε ακόμα μια φορά στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα, σε μια πολύ ευτυχή συγκυρία, καθώς η Ελληνική Δημοκρατία θα παραδώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα από τα κυβερνητικά μας αεροσκάφη. Είναι η ελάχιστη ανταπόδοση στη σταθερή γενναιοδωρία της Κύπρου η οποία στάθηκε δίπλα στην πατρίδα μας και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, εκτός από το να διευκολύνεται στις μετακινήσεις του ο Κύπριος πρόεδρος, τα φτερά, το όνομα της Κύπρου, η σημαία της Κύπρου, να αποτυπώνεται σε ένα κυβερνητικό αεροσκάφος της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

«Η Ε.Ε. να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή κρίση»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στις συζητήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο θα τεθούν «και οι υπόλοιπες εξελίξεις οι οποίες, δυστυχώς, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στο μέτωπο της οικονομίας τουλάχιστον, προδιαγράφονται ζοφερές». «Ελπίζουμε, ενθαρρύνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες -όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές- διότι χωρίς ευρωπαϊκή αντιμετώπιση είναι πολύ δύσκολο να τιθασεύσουμε αυτή την εκρηκτική άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου» ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του πως «που πολλές από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν σήμερα αντικείμενο επεξεργασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». «Επισημαίνω, όμως, ότι έχουμε αργήσει και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι γίνεται για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος» πρόσθεσε.

«Υπεύθυνη στάση απέναντι στις ρητορικές ακρότητες της Τουρκίας»

Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης στις συνομιλίες θα τεθούν και οι εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου. «Επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά ότι με σταθερότητα, αυτοπεποίθηση και με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο απαντάμε στις όποιες ρητορικές ακρότητες της Τουρκίας οι οποίες, δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι εμείς, καθ’ οποιοδήποτε τρόπο, θα αλλάξουμε την υπεύθυνη στάση με την οποία αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα ζητήματα» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την συγκίνησή του για «την πάρα πολύ σημαντική δωρεά της ελληνικής κυβέρνησης». «Εκ μέρους τόσο του κυπριακού λαού, όσο και της Κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου προσωπικά, θέλω θερμά να σάς ευχαριστήσω. Ήμασταν ίσως η μόνη εκ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, που δεν υπήρχε το μεταφορικό μέσο του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας και το σημαντικότερο είναι, λόγω της απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα σύνηθες ταξίδι στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να σημαίνει έξτρα δύο μέρες στην επίσκεψη» δήλωσε και συνέχισε λέγοντας: «Συνεπώς είναι πάρα πολύ σημαντική και έχουμε αποφασίσει αυτή τη δωρεά -και ιδιαίτερα τώρα που αποχωρώ της Προεδρίας και δεν θα υπάρχει κανένας να μεμψιμοιρεί ότι το έκανα για τον ίδιο- αλλά αυτό το αεροπλάνο δεν θα είναι μόνο για τη μεταφορά του Προέδρου, κυβερνητικών στελεχών, αλλά και σε έκτακτες περιπτώσεις που απαιτούνται για ανθρωπιστικούς, λόγους υγείας κλπ. Συνεπώς, είναι οι ευγνώμονες ευχαριστίες μου μια γνήσια έκφραση αυτού που ακριβώς είχε ανάγκη η Κύπρος και για πολλούς και διάφορους λόγους δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε».

Ο Κύπριος πρόεδρος εστίασε στην αμοιβαιότητα που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας τις κρίσιμες ώρες. «Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα είμαι και πάλι στην Αθήνα για να βάλουμε τον θεμέλιο λίθο του συνοικισμού στο Μάτι, μια σημαντική, κατά τη άποψή μου, συνεισφορά σε όσους υπέστησαν τότε τις τραγικές συνέπειες μιας απρόβλεπτης πυρκαγιάς» είπε και συνέχισε λέγοντας:

«Όμως, πολύ ορθά έχετε επισημάνει ότι η ευκαιρία που δίνεται σήμερα, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της συνεχιζόμενης κατάστασης με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών μαζί θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που χρήζουν συντονισμού, λαμβάνοντας υπόψη βεβαίως και τις απειλές που δέχεται τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα και όχι μόνο, από μία κατά τ’ άλλα υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολύ ορθά έχετε επισημάνει και χαίρομαι ειλικρινά γιατί πολλές από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε υιοθετούνται. Και όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ιδιαίτερα και όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβάλλονται, πλείστες όσες των οποίων δυστυχώς δεν είναι στοχευμένες, πλήττουν κατά κύριο λόγο τα ευρωπαϊκά κράτη, αντί που ο στόχος θα έπρεπε να ήταν το καθεστώς της Ρωσίας που είναι και υπαίτιο για τον πόλεμο. Θα έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συντονισμένα κάποια πράγματα τα οποία δεν είναι για τους τεχνοκράτες, γιατί έχουν και πολιτική διάσταση».

Κατά τ’άλλα, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, «νομίζω ότι η στενή μας συνεργασία στην αντιμετώπιση των απειλών, αλλά και της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της περιοχής, είναι σημαντικότατες και για τις χώρες μας και για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

naftemporiki.gr