Skip to main content

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Δεκτή τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους

 Αποδεκτή έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για ενημέρωση της επιτροπής της Βουλής για το τελικό σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων της Ελευσίνας, πριν αυτό κατατεθεί στο δικαστήριο.

Παράλληλα, προχώρησε και στην προσθήκη στο άρθρο 2, διάταξης που προβλέπει «να καταβληθούν εντός 120 ημερών από την οριστική και αμετάκλητη ημερομηνία των μεταβιβάσεων, οι απαιτήσεις των εργαζομένων» προκειμένου να ψηφίσει το νομοσχέδιο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός, ανέφερε πως εκπληρώνουμε και τις δύο προϋποθέσεις που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και «θέλω να τον συγχαρώ για αυτή την θετική του στάση, γιατί είναι σημαντική σε ένα δύσκολο εγχείρημα που ξεκινάει σήμερα» για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Αντίθετα, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για την απόφασή του να καταψηφίσει τελικά το νομοσχέδιο.

Ο κ. Γεωργιάδης, επισήμανε ότι μπροστά μας υπάρχει ακόμα μια μακρά πορεία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που έχει την διαπραγμάτευση με τους υπόλοιπους πιστωτές και θα οδηγήσει στο τελικό σχέδιο που θα δούμε στην Βουλή πριν κατατεθεί στο δικαστήριο. Υπάρχει η έγκριση της δικαιοσύνης, η έγκριση της Digicom. Αλλά και αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, υπάρχει η διαδικασία της αυτής καθ’ εαυτής επένδυσης, δηλαδή να πάρει μπρος το ναυπηγείο, να φτιαχτούν γρήγορα οι δεξαμενές και να πιάσει δουλειά ο κόσμος, και να παίρνει η επιχείρηση δουλειές για να μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Συνεπώς για την ΟΝΕΧ, μπροστά της υπάρχει μια ανηφόρα. Όμως, παρατήρησε ο υπουργός, «σήμερα με την σύμφωνη γνώμη της κυβερνήσεως και της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, μετά από ένα γόνιμο κοινοβουλευτικό διάλογο, δίνουμε πιστεύω στον επενδυτή την μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη που μπορεί να του δώσει το Κοινοβούλιο. Και λέμε στους εργαζόμενους, πως ως Κοινοβούλιο μπορέσαμε να πετύχουμε μια ευρύτερη πολιτική στήριξη, όπως αυτοί μας ζήτησαν όταν ήταν έξω από την Βουλή». Τόνισε, πως η ύπαρξη συναινέσεων είναι ευρύτερα για τις επενδύσεις, ακόμα και για τις μικρότερες, πολύ σημαντική, γιατί οι επενδυτές δεν επενδύουν με ορίζοντα εκλογικού χρόνου, αλλά μακροχρόνια – και αυτό τους απομειώνει το ρίσκο που παίρνουν».

Ο υπουργός, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, είπε πως αυτό «δεν είναι ένα κόμμα που πρέπει να υποτιμάται, ούτε να διαγράφουμε την Ιστορία του» αλλά «με την σημερινή του στάση, να μην στηρίξει το παρόν σχέδιο εξυγίανσης, απεμπολεί όλη την προηγούμενη υπεύθυνη στάση του ΠΑΣΟΚ στην κρίσιμη δεκαετία 2010- 2020. Και θεωρώ πως είναι μεγάλο πολιτικό σφάλμα του κ. Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ η σημερινή του στάση. Καθώς στην ουσία, με την στάση σας, δεν γίνεστε σύμμαχοι στην προσπάθεια επιτυχίας του σχεδίου εξυγίανσης».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «έχω πλήρη επίγνωση του μεγάλου πολιτικού ρίσκου που σήμερα αναλαμβάνω για την επιτυχία του σχεδίου αυτού, γιατί εάν δεν ευοδωθεί και δεν πάει καλά, ο μόνος υπεύθυνος θα είμαι εγώ και εγώ θα το χρεωθώ» αλλά «στην πολιτική δεν θα πρέπει να μπαίνουμε εάν φοβόμαστε να αναλάβουμε ευθύνες. Όποιος φοβάται την ευθύνη, δεν κάνει για την πολιτική, δεν κάνει για υπουργός και βουλευτής».

 Ο υπουργός, ολοκληρώνοντας την διαδικασία, υπογράμμισε πως «για την Ελλάδα, η αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας είναι κρίσιμο στοίχημα για να μπορέσει η χώρα μας, να γυρίσει σελίδα από την μιζέρια των προηγούμενων δεκαετιών στην βιομηχανία» προσθέτοντας: «Η κυβέρνησή μας έχει ήδη κάνει πολλά βήματα στην βιομηχανία», «για να γίνει μια ανταγωνιστική δύναμη» και να μην είμαστε «μια χώρα που έχει μόνο υπηρεσίες και τουρισμό».