Skip to main content

Κόντρα για τις υποκλοπές με το βλέμμα (και) στην κάλπη

Σε υψηλότατους τόνους συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως σχετικά με την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ  – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η προκαταρκτική ποινική έρευνα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, ενώ το θέμα απασχολεί έντονα και τον ευρωπαϊκό Τύπο. 

Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα υπάρξει πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης μέσω της θεσμικής οδού και κατηγορεί την αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση του θέματος. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, έκανε μάλιστα λόγο για πλήρη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. «Η συζήτηση δεν πρέπει να γίνεται ούτε με όρους καφενείου, ούτε μικροκομματικής εκμετάλλευσης… υπάρχει εκτιμώ μια προϊούσα πολιτική ταύτιση ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι πολύ πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ από ότι στην πραγματικότητα θέλει να φαίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Βολές κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά εξαπολύει με σημερινό του άρθρο ο Αλέξης Τσίπρας. «Οι μέχρι σήμερα αποκαλύψεις για τις “νόμιμες” και παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στοιχειοθετούν βαρύτατη προσβολή του Συντάγματος και αφήνουν βαθύ τραύμα στη δημοκρατική λειτουργία του Πολιτεύματος. Και αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι, χωρίς αμφιβολία, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Όχι μόνο γιατί ως Πρωθυπουργός έχει την αντικειμενική ευθύνη, αλλά και γιατί έσπευσε από τη πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του να αναλάβει με νόμο, ο ίδιος, την ευθύνη της ΕΥΠ» γράφει μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σχολιάζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει μία τελευταία ευκαιρία να παραιτηθεί με αξιοπρέπεια». 

Τον θεσμικό διάλογο και όχι την παραπολιτική, προτάσσει η Χαριλάου Τρικούπη. Τονίζει δε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παίζουν παιχνίδια εντυπώσεων για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. «Νοσηρή» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, διαμηνύνοντας πως «εάν οι παρακολουθήσεις είναι η νέα “κανονικότητα”, συγγνώμη, δεν θα πάρουμε». Κληθείς να σχολιάσει την κριτική ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν ζητά προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Μάντζος απάντησε ότι το κόμμα του «έχει ζητήσει εκλογές εδώ και τρεις μήνες στο δημόσιο διάλογο», ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για μικροκομματική εκμετάλλευση του ζητήματος. 

Ο ευρωπαϊκός Τύπος 

Η υπόθεση των υποκλοπών εξακολουθεί να απασχολεί έντονα και τον ευρωπαϊκό Τύπο. Η βελγική  L’Echo φιλοξενεί ανταπόκριση από την Αθήνα με τον τίτλο «Η Ελλάδα βυθίζεται σε μεγάλη πολιτική κρίση». Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η υπόθεση αυτή έχει οδηγήσει σε μεγάλη ρήξη τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και «έχει προκαλέσει την οργή του Προέδρου του σοσιαλιστικού κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος είναι γνωστός για την ψυχραιμία και τις μετριοπαθείς δηλώσεις του». Για σκιές στο έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και εντεινόμενη πίεση στον πρωθυπουργό κάνουν λόγο οι γερμανικές εφημερίδες Taggespiegel  και Handelsblatt

naftemporiki.gr