Skip to main content

Ερντογάν για σύνοδο ΝΑΤΟ: Δεν θα συναντηθώ με Μητσοτάκη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ, ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Δεν είναι δυνατόν να έχω μια διμερή συνάντηση με τον Μητσοτάκη… Εμείς είχαμε να διοργανώσουμε φέτος το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα και είπα πως αυτό δεν μπορεί να γίνει», είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι «αυτό τελείωσε».  «Αυτή η πόρτα έχει κλείσει. Πρώτα θα συμμαζευτούν, κι όταν συμμαζευτούν τότε μπορούμε να καθαρίσουμε τον οδικό μας χάρτη σε ποιο επίπεδο μπορούν να γίνουν οι συναντήσεις», πρόσθεσε. 

Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα

Από την ελληνική πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση εφόσον ο Τούρκος πρόεδρος θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, καθώς έχει διαφανεί από το μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων εκ μέρους της γειτονικής χώρας το τελευταίο διάστημα ότι δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το φως των προβολέων που, μοιραία, θα πέσει επάνω του, για να προβάλει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προσέρχεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «με το ζωνάρι λυμένο για καβγά», διαμηνύοντας όμως πως δεν πρόκειται «να αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση»

«Δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καβγά αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε και αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση» ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε: «Η χώρα πηγαίνει στη Σύνοδο για να έχει μία δημιουργική συμβολή στην ατζέντα των θεμάτων της Συμμαχίας. Ταυτόχρονα όμως είναι ανυποχώτη σε ό,τι αφορά την εθνική μας κυριαρχία, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και κάθε πρόκληση που δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στις διεθνείς συνθήκες».

Τι άλλο είπε ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και θα συζητήσει, όπως είπε, τη στάση της Ουάσινγκτον στο αίτημα της Άγκυρας να αγοράσει νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, μίλησε με τον Μπάιντεν το πρωί της Τρίτης και ο Αμερικανός πρόεδρος του ζήτησε να τον συναντήσει αργότερα σήμερα ή την Τετάρτη.

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, την οποία μπλοκάρει η Άγκυρα. Η Τουρκία θέλει αποτελέσματα και όχι «κενά λόγια» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία εάν θέλει να εγκρίνει τις προσπάθειές τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα εμποδίσει την ένταξη των δύο εθνών εάν αισθανθεί ότι δεν έχουν προσφέρει απτές δεσμεύσεις για την καταπολέμηση των δραστηριοτήτων των Κούρδων που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Ο Ερντογάν πρόκειται να συμμετάσχει σε τετραμερή σύνοδο κορυφής με την πρωθυπουργό της Σουηδίας και τον πρόεδρο της Φινλανδίας μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αργότερα την Τρίτη. «Θα δούμε σε ποιο σημείο έχουν φτάσει», είπε πριν πετάξει για την Ισπανία. «Δεν θέλουμε να ακούμε κενές λέξεις, θέλουμε να ακούμε αποτελέσματα». 

naftemporiki.gr