Skip to main content

Γ. Κατρούγκαλος για Turkaegean: Ακραία αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο

Δριμεία κριτική στην απόφαση να γίνει δεκτό από την ΕΕ το εμπορικό σήμα Turkaegean ασκεί ο τομεάρχης Εξωτερικών του Twitter, Γιώργος Κατρούγκαλος, επικαλούμενος και τη σχετική αποκάλυψη της «Ναυτεμπορικής». 

«Υπό συνθήκες ακραίας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο το εμπορικό σήμα turkaegean είναι επιθετικό και απαράδεκτο ότι έγινε αποδεκτό από την ΕΕ. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για τις ενέργειες ή παραλείψεις της», τονίζει.

Να θυμίσουμε ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ (που αρνήθηκαν να δεχθούν ανάλογο αίτημα της Άγκυρας) η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ ( EUIPO) έκανε αποδεκτή – χωρίς καμία ένσταση- την τουρκική απαίτηση, να οικειοποιηθεί έμμεσα την θάλασσα του Αιγαίου (και) μέσω διαφημιστικής καμπάνιας, πατεντάροντας το «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς.

 Σε έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM,  αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων και φέρνει στη δημοσιότητα το naftemporiki.gr  φαίνεται ότι  ο όρος έχει γίνει δεκτός, ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με ημερομηνία λήξης την 16 Ιουλίου του 2031.