Skip to main content

ΥΠΕΞ Ιρλανδίας: Απαράδεκτο να αμφισβητείται η κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Την στάση της Άγκυρας αποδοκίμασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

«Καθώς είμαι εδώ στην Αθήνα, είναι σημαντικό να καταστήσω ξεκάθαρο και να επαναλάβω ότι εμείς θεωρούμε απαράδεκτο για την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αμφισβητείται» ανέφερε συγκεκριμένα. Προέταξε ακόμη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συνοχή στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος, που – όπως είπε- είναι τόσο σημαντικό όσο και κεφαλαιώδους σημασίας για να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα, δεδομένης της σύρραξης στην Ουκρανία. Υπογράμμισε επιπλέον την ανάγκη συνεργασίας των εταίρων για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στα ανατολικά σύνορα, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η επίσκεψή του στην Αθήνα ήταν μια ευκαιρία για να συζητήσει με τον Νίκο Δένδια «πολύ σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σε επίπεδο Ευρώπης και γειτόνων μας». Είναι προκλήσεις που ξεπερνάνε τα σύνορα των κρατών-μελών και της Ε.Ε. και που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της κοινής ευθύνης, της αλληλεγγύης και μέσω της συντονισμένης δράσης στο επίπεδο της ΕΕ, επεξήγησε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι προκλήσεις αυτές «μάς αναγκάζουν να επαναλάβουμε και να επιβεβαιώσουμε τις αξίες μας και τους στόχους, στους οποίους εδράζεται η ίδρυση της Ε.Ε., δηλαδή την εδραίωση της ειρήνης».

Ο κ. Κόβενι εξέφρασε την κοινή βούληση των δύο χωρών για την προάσπιση και τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη και την προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πραγματικά κάτι που απέχει πάρα πολύ από αυτό που επιδιώκουμε ως Ευρωπαίοι».

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, ο Σάιμον Κόβενι τις χαρακτήρισε πολύ ισχυρές και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δύο χώρες είναι φυσικοί εταίροι. Επισημαίνοντας το γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Ιρλανδίας στην Ελλάδα έπειτα από 17 χρόνια, εξέφρασε την ικανοποίησή του και συμφώνησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι δεν θα αφήσουν να περάσει τόσος χρόνος μέχρι να ξαναεπισκεφτεί ένας Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών την Αθήνα. Παράλληλα, επισήμανε ότι αυτή η μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ των επισκέψεων δεν δείχνει κακές σχέσεις, αλλά το αντίθετο, αναφερόμενος στις 4 προεδρικές επισκέψεις από την Ιρλανδία στην Ελλάδα και πολλές επισκέψεις σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στους περίπου 100.000 Ιρλανδούς που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. «Αγαπάνε πάρα πολύ την Ελλάδα. Είναι εξαιρετική χώρα, γεμάτη ιστορία, η οποία έχει διδάξει και συνεχίζει να διδάσκει τον κόσμο. Και οι Ιρλανδοί θα συνεχίσουν να επισκέπτονται την Ελλάδα για να νιώσουν μέρος αυτής και να οικοδομήσουν πιο ισχυρές διμερείς σχέσεις» διαβεβαίωσε και έδωσε έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο έρευνας πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.

Επίσης, αναφέρθηκε στους χθεσινούς εορτασμούς στην Ιρλανδία για το μυθιστόρημα «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις. «Εμπνεύστηκε από την Οδύσσεια και μάλιστα το εξώφυλλο αυτού του βιβλίου είναι με γαλάζιο και λευκό, δηλαδή τα χρώματα της Ελλάδας» παρατήρησε. Ειδική μνεία έκανε και στην επίδραση της ελληνικής λογοτεχνίας στην Ιρλανδία. Η Ελλάδα και η ελληνική λογοτεχνία έχουν επηρεάσει την Ιρλανδία, είπε και προέτρεψε όσους αναρωτιόνται να διαβάσουν τον πιο γνωστό συγγραφέα της Ιρλανδία, τον Τζέις Τζόις.

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας εστίασε στις συνεχιζόμενες προκλήσεις που συνδέονται με το Brexit, σημειώνοντας πως είναι ένας τομέας στον οποίο η συνεργασία σε επίπεδο Ε.Ε. ήταν κεφαλαιώδους σημασίας και ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια για το «συνεχιζόμενο ενδιαφέρον του για τη λεπτομέρεια του ζητήματος και τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη της Ελλάδας σε όλη αυτή τη διαδικασία».

«Αυτά τα θέματα είχαν αποτελέσει θέματα ενδελεχούς διαπραγμάτευσης, καταφέραμε να επιλύσουμε τα προβλήματα με συμβιβασμούς και μετά από πάρα πολλές διαπραγματεύσεις. Είχαμε μια διεθνή συνθήκη που κάλυψε όλα αυτά τα ζητήματα του Brexit. Δυστυχώς, υπονομεύεται από την απειλή υιοθέτησης εγχώριας νομοθεσίας στο Κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτό όμως θα ανοίξει και μια σειρά από προβλήματα που πιστεύουμε ότι είχαμε λύσει με αυτή τη Συμφωνία» συμπλήρβσε. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει αυτή την προσέγγιση και ευχαρίστησε τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν.

Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση στον Νίκο Δένδια να επισκεφτεί το Δουβλίνο και είπε πως προσβλέπει στη συνεχιζόμενη συνεργασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ