Skip to main content

Τι θα κρίνει τον χρόνο των εκλογών και τον ανασχηματισμό

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 
[email protected]

Αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια για τον χρόνο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, με την πορεία των τιμών, αλλά και τον τουρισμό να «επηρεάζουν» τις τελικές αποφάσεις. Την ίδια στιγμή … φωτιά έχουν πάρει οι συζητήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο είναι δεδομένο πως ούτε οι πρόωρες κάλπες, ούτε ο ανασχηματισμός προαναγγέλονται.

Προς το παρόν ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί έναν κύκλο διεθνών επαφών και βρίσκεται στις ΗΠΑ για ομιλία στο Boston College, ενώ αύριο και μεθαύριο θα μεταβεί  στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Εκεί θα έχει σειρά σημαντικών συναντήσεων  με αιχμή τις επενδύσεις και την ενέργεια ενόψει και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στο τέλος Μαΐου.

Στο εκλογικό «μέτωπο» επισήμως από το κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχίζουν να μιλούν για κάλπες στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως έχουν αυξηθεί οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό  για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο. Όσοι καταθέτουν ανάλογες προτάσεις εστιάζουν στην καλή πορεία του τουρισμού, που θα δώσει μια ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ευρύτερα στο συγκεκριμένο χώρο.

Πάντως ο κομβικός παράγοντας που θα κρίνει το timing της επόμενης αναμέτρησης είναι η πορεία των τιμών στην ενέργεια που συμπαρασύρει και μια σειρά βασικών αγαθών. Με τον πληθωρισμό να έχει ήδη σημειώσει ρεκόρ 25ετιας τα νοικοκυριά αναμένουν πρόσθετα μέτρα στήριξης, ωστόσο τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά. 

Οι οπαδοί της άποψης των πρόωρων εκλογών βλέπουν πως ο επόμενος χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος λόγω του ενεργειακού και εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προλάβει τους… φουσκωμένους λογαριασμούς που έχουν και πολιτικό κόστος. Πάντως σε αυτή την χρονική συγκυρία από την κυβέρνηση κλείνουν τη σχετική συζήτηση και όπως φαίνεται οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο των εκλογών θα ληφθούν τον Αύγουστο. 

Την ίδια στιγμή η συζήτηση για τον ανασχηματισμό έχει ανοίξει για τα καλά, ωστόσο μένει να φανεί ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού. Όσοι εισηγούνται τις αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης θεωρούν πως αυτό θα στείλει μήνυμα ανανέωσης, ενώ θα δοθεί και η ευκαιρία να αντιμετωπιστούν αρρυθμίες. Το πιθανότερο πάντως είναι ο επόμενος ανασχηματισμός- όποτε και αν γίνει – να αφορά μικρό αριθμό υπουργών με στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. 

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Δεν αποτελεί μυστικό πως στο γαλάζιο στρατόπεδο κοιτούν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Η εκτίμηση στην Πειραιώς είναι πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα (π.χ. για την ενέργεια) αλλά και η θετική εικόνα από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα δώσουν μια «ανάσα» στην κυβέρνηση, που τους τελευταίες μήνες είχε ρωγμές στο προφίλ της λόγω των ανατιμήσεων. 

Με βάση μια σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο δεκαήμερο η κυβέρνηση διατηρεί την καθαρή διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο απέχει από το στόχο της αυτοδυναμίας. Υπενθυμίζεται  πως οι επόμενες  κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική, γεγονός που ευνοεί την χαλαρή ψήφο. 

Σε περίπτωση ωστόσο που δεν προκύψει κυβέρνηση τότε στη μεθεπόμενη αναμέτρηση θα εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε το 2020. Με βάση αυτό τον εκλογικό νόμο απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο  37.5% με 38% για την αυτοδυναμία, ποσοστό που εξαρτάται και από τη δυναμική των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλή.