Skip to main content

Γ. Οικονόμου: Ο χρονικός ορίζοντας των μέτρων θα είναι αρκετά ευρύς

«Πολύ σύντομα» αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως ο χρονικός ορίζοντας που θα καλύπτουν θα είναι αρκετά ευρύς. 

«Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα», απάντησε συγκεκριμένα ερωτηθείς αν θα γίνει γνωστό το σχέδιο της κυβέρνησης εντός της εβδομάδας. Παράλληλα ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός συνεχίζει την προσπάθεια και την πίεση και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να υπάρξει και πανευρωπαϊκή απάντηση. «Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια πολύ δραστική και ουσιαστική παρέμβαση», τόνισε ενώ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν υπάρχουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ανάλογα με αυτά στη Γερμανία.

Σχετικά με την αγορά 700.000 μετοχών με χρήματα της ΔΕΗ για να διατεθούν ως μπόνους σε στελέχη, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως η εταιρεία προέβη στην ενέργεια αυτή κατόπιν εντολής της Γενικής Συνέλευσης. «Οποιαδήποτε όμως κίνηση διανομής των μετοχών αυτών έχει παγώσει, δεν έχει υλοποιηθεί και δεν θα υλοποιηθεί», προσέθεσε.

Για το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον ΦΠΑ σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης απάντησε ότι η κυβέρνηση είναι εστιασμένη στη δραστική μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την επένδυση στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως είναι σημαντική γιατί έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και για τις εγκαταστάσεις και τη δυνατότητα επαναεριοποίησής του. «Θα βοηθήσει στην απεξάρτηση όχι μόνο της χώρας μας αλλά όλης της βαλκανικής από υπάρχουσες πηγές εφοδιασμού φυσικού αερίου σε συνδυασμό με όλα τα έργα υποδομής που υλοποιούνται στη Β. Ελλάδα», υπογράμμισε ενώ αναφέρθηκε και στην παρουσία κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων.

Για τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου, υπενθύμισε ότι από την προηγούμενη ενημέρωση είπε ότι η χώρα μας πλήρωνε και θα εξακολουθεί να πληρώνει σε ευρώ και ο τρόπος μετατροπής σε ρούβλια είναι τεχνικό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει οδηγίες. «Θα πληρώσουμε με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παραβιάζονται οι κυρώσεις και προφανώς να μην τεθεί θέμα ασφάλειας του εφοδιασμού μας σε φυσικό αέριο», προσέθεσε.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για το γεγονός ότι σύμφωνα με το Δίκτυο Ελευθερίας του Τύπου του 2022, από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα έχει πέσει 38 θέσεις. «Η ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας κατοχυρώνεται πλήρως συνταγματικά και προστατεύεται από τα εντεταλμένα όργανα της ελληνικής Πολιτείας. Οποιοσδήποτε ζήσει ελάχιστες ημέρες στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι προφανώς δεν υπάρχει ζήτημα ελευθερίας ή ποιότητας του Τύπου. Ο πλουραλισμός, η πολυφωνία είναι πασιφανής και εύκολα να τη δει και να τη συνειδητοποιήσει κανείς. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει μια δική της μεθοδολογία. Διάβασα ότι μέρος της μεθοδολογίας είναι να αξιολογεί υποθέσεις που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη και που είναι ακόμα ανοικτές. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να συμπεριλαμβάνει στην αξιολόγησή της και μάλιστα επιβαρυντικά θέματα που ελέγχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς να έχει καταλήξει ο έλεγχος αυτός. Όπως επίσης και θέματα συνεπειών τής πανδημίας στη λειτουργία του Τύπου. Ουδείς στη χώρα μπορεί να ισχυριστεί ότι στη χώρα δεν υπάρχει πολυφωνία, πλουραλισμός, ελευθερία. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και όλες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης συντείνουν στην υπεράσπιση αυτού του κράτους δίκαιου, οι ανεξάρτητες Αρχές κάνουν τη δουλειά τους. Σε αντίθεση με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, ανήκουστα πράγματα, υπουργοί με εργολάβους να βρίσκουν μέσω τρίτων εταιρειών για να ιδρύουν εφημερίδες, για να έχουν κομματικά κανάλια. Αυτές είναι εποχές που η Ελληνική Δημοκρατία, τα θεσμικά αντίβαρα της Πολιτείας και βεβαίως η κοινωνική πλειοψηφία που διαμόρφωσε την επόμενη κατάσταση έχουν βοηθήσει ώστε να τα αφήσουμε πίσω μας και θα μείνουνε οριστικά πίσω μας», συμπλήρωσε.

Για το περιστατικό κακοποίησης ζώου στην Αιδηψό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πως ήταν «κάτι που έχει προκαλέσει τον αποτροπιασμό όλων μας και είναι απολύτως θετικό το πόσο γρήγορα και σε τι βαθμό ευαισθητοποιήθηκε η κοινή γνώμη». «Αντέδρασε άμεσα η ελληνική Πολιτεία και η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει να την κάνει. Αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση με νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε τέτοιου είδους περιστατικά να μην τα προσπερνάμε αδιάφορα όπως συχνά γινόταν το προηγούμενο διάστημα», υπογράμμισε.