Skip to main content

Τρεις αλλαγές στο αφήγημα της Ν.Δ.

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Τρεις εμφανείς αλλαγές στο αφήγημα της κυβέρνησης έφερε η παρατεταμένη ακρίβεια η πολεμική σύρραξη της Ουκρανίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το περιβάλλον του να ανοίγουν πρώτον τη συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας, να εγκαταλείπουν δεύτερον τις σκέψεις για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου και να καταλογίζουν τρίτον στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ότι σχεδιάζει μετεκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Η χώρα θα κυβερνηθεί είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο» είπε προ ολίγων ημερών ο πρωθυπουργός καλλιεργώντας για πρώτη φορά κλίμα εκλογικών συνεργασιών. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης βάσισε το εν λόγω επιχείρημα στην επίκληση της σταθερότητας η οποία αποτελεί πλέον τον πυρήνα των τοποθετήσεων της κυβέρνησης. Μάλιστα χθες στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε και πάλι στο θέμα της σταθερότητας χωρίς να κάνει αυτή τη φορά νύξεις για ζητήματα κυβερνητικών συνεργασιών. «Θα πρέπει, ενδεχομένως, να προσαρμοστούμε όλοι για μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας» είπε επιβεβαιώνοντας ότι το κύμα ακρίβειας αναγκάζει τη Ν.Δ. να χαμηλώσει απότομα τις προσδοκίες περί «υψηλής ποιότητας ζωής» των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε αποκαλύψει πριν από ένα μήνα σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Alpha ότι το δίλημμα που θα θέσει το κόμμα του στις εκλογές θα είναι το «σταθερότητα ή περιπέτειες». Βέβαια σε εκείνη τη συνέντευξη δεν είχε κάνει λόγο για το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας. Έκτοτε, όμως, η Ν.Δ. κατέγραψε εμφανή φθορά στις δημοσκοπήσεις κάτι που προφανώς την οδηγεί σε ζυμώσεις προς αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων.

Ταυτόχρονα, το νέο πολιτικό τοπίο κάνει τη Ν.Δ. να εγκαταλείπει το σχέδιο για αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα οδηγούσε σε αυτοδύναμες κυβέρνησης ακόμα και με ποσοστό κάτω του 35%. «Με ρωτάτε αν θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος θεσμικός πολιτικός ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες» είπε πριν λίγες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνοντας την αλλαγή κατεύθυνσης της Ν.Δ. και σε αυτό το ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου έχει κατατεθεί πλήρες σχέδιο για νέο εκλογικό νόμο που θα αναδεικνύει αυτοδύναμες κυβερνήσεις ακόμη και με πολύ χαμηλά ποσοστά αλλά ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πλέον δημοσίως ότι δεν πρόκειται σε μια τέτοια «αντιθεσμική» κίνηση, όπως την περιέγραψε ο ίδιος.

Η τρίτη αλλαγή στο εκλογικό αφήγημα της Ν.Δ. αφορά στην αντιπολίτευση. Την προηγούμενη περίοδο το Μέγαρο Μαξίμου πρόβαλε συστηματικά το επιχείρημα ότι οι εκλογές έχουν κριθεί και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει ακόμη και τη δεύτερη θέση από το ΚΙΝΑΛ υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, η γαλάζια στρατηγική φαίνεται να αλλάζει και η κυβέρνηση χρησιμοποιεί πια ως «φόβητρο» το ενδεχόμενο σύμπραξης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ. Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε σαφείς νύξεις για κάτι τέτοιο σε σχολιασμό ομιλίας του προέδρου του ΚΙΝΑΛ. «Ο κ. Ανδρουλάκης απέκλεισε ξεκάθαρα τη συνεργασία με όποιον δεν ασπάζεται την σοσιαλδημοκρατία. Η Ν.Δ. είναι γνωστό ότι δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα. Είναι προφανές λοιπόν, ότι η δική του  εκδοχή της αξιόπιστης απάντησης στις κρίσεις που ζούμε περνάει μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα. Αν και απέχουμε περισσότερο από ένα χρόνο από τις εκλογές, το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο. Φυσικά οι πολίτες θα αποφασίσουν στο τέλος της τετραετίας» είπε ο κ. Οικονόμου απευθυνόμενος ουσιαστικά στους θιασώτες του «αντι-Σύριζα» μετώπου.