Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Σε οικονομική ασφυξία οι αγρότες – Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό

Μέτρα για την στήριξη των αγροτών ζητεί ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, στην οποία κρούει «καμπανάκι» για τις «συνθήκες οικονομικής ασφυξίας» που έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο η αύξηση του κόστους παραγωγής.

«Η πρωτογενής παραγωγή πλήττεται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που σαρώνει σχεδόν όλους τους συντελεστές παραγωγής. Το ενεργειακό κόστος, η τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ ταυτόχρονα και οι πρώτες ύλες, λιπάσματα, σπόροι, φάρμακα, ζωοτροφές έχουν εκτοξευθεί» αναφέρει συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραθέτοντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές Νοεμβρίου 2021 όλων των Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία παρουσίασαν μικρότερη ή μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση (σε σχέση με το 2020).

«Πρωταγωνιστής δε σε ετήσια αύξηση είναι η ενέργεια με αύξηση της τάξης του 34,9%. Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης είναι πλέον της τάξης του 30%. Αλλά και στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας η Ελλάδα αναδεικνύεται εδώ και μήνες «πρωταθλήτρια» ακρίβειας ενώ ταυτόχρονα η ελληνική γεωργία έχει και τον υψηλότερο βαθμό εξάρτησης σε όλη την Ευρώπη από την ηλεκτρική ενέργεια. Αποτέλεσμα είναι το κόστος καλλιέργειας/εκτροφής να επιβαρύνεται υπέρμετρα από τις αυξήσεις στην ενέργεια, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη» σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Ταυτόχρονα με τις αυξήσεις στην ενέργεια και στους συντελεστές παραγωγής, όπως αναφέρει, «το τελειωτικό χτύπημα προκάλεσαν οι επιπτώσεις στον όγκο της παραγωγής λόγω φαινομένων της κλιματικής κρίσης αλλά και τα προβλήματα στη διάθεση των προϊόντων λόγω πανδημίας».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει «τελείως άστοχα, αποσπασματικά, καθυστερημένα και πολύ κατώτερα των περιστάσεων» τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει:

  • «Γιατί δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών;
  • Σκοπεύει, έστω και τώρα, να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, όπως την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο για όλους ανεξαιρέτως τους αγρότες, καθώς και τη στοχευμένη επιδότηση των αγροτικών τιμολογίων ρεύματος με στόχο την αντιστάθμιση του υπέρογκου κόστους της ρήτρας προσαρμογής;».