Skip to main content

Υψηλοί τόνοι από Γεωργιάδη-Βίτσα για την υπόθεση Novartis

Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα σημειώθηκε περί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην ολομέλεια της Βουλής, με τον κ. Βίτσα να κρίνει ότι στην υπόθεση Novartis «υπάρχει – κατ’ ελάχιστο – πολιτική ευθύνη και συγκάλυψη» και τον κ. Γεωργιάδη να λέει ότι είναι «ντροπή», που δεν βγαίνει ένας βουλευτής της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης να του ζητήσει συγγνώμη, όταν μέλη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορούσαν ονομαστικά ότι δωροδοκήθηκε από την εταιρεία Novartis.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του για την πρόταση δυσπιστίας, μετά την κύρια ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης, ο κ. Βίτσας είπε ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές, «ακόμα και όταν υποβιβάζεται ο δικαστής που την είχε αναλάβει, ακόμα και όταν δεν δέχθηκε το δικαστικό σώμα να παραλάβει τα στοιχεία από τους Αμερικάνους, ακόμα κι αν δόθηκαν οι μάρτυρες στη δημοσιότητα. Το λέει και το Σύνταγμα. Να συμφωνήσουμε όμως ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis και ότι έγινε στην περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης;» ρώτησε ο κ. Βίτσας και συνέχισε: «Έχω δικαίωμα να κρίνω ότι σε αυτό το σκάνδαλο υπάρχει – κατ’ ελάχιστο – πολιτική ευθύνη και συγκάλυψη;» διερωτήθηκε.

Σχολιάζοντας τη θέση του κ. Βίτσα, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι αυτό που ζήτησε ευθέως ήταν η συγγνώμη για τις προσωποποιημένες κατηγορίες από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, «από συναδέλφους σας πρώην υπουργούς, που με κατηγορούσαν ονομαστικά ότι δωροδοκήθηκα από την εταιρεία Novartis, και τώρα που έβγαλε την απόφασή της η Δικαιοσύνη, είπατε: “σεβαστές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά”. Εάν θέλετε να κάνουμε κουβέντα για το σκάνδαλο Novartis, πολύ ευχαρίστως. Αλλά χάνοντας, η εισαγγελέας διαφθοράς κα Τουλουπάκη, τα χρόνια για να κυνηγάει εμάς, δεν άσκησε διώξεις κατά γιατρών, και τώρα, για τους περισσότερους έχουν παραγραφεί τα πιθανά αδικήματα, και το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις από αυτούς» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εγώ ρώτησα: Για το γεγονός ότι με λέγατε κλέφτη, θα μου ζητήσετε συγγνώμη; Έχει ένας από εσάς το θάρρος να σηκωθεί και να πει “συγγνώμη κε Γεωργιάδη”;» ρώτησε εκ νέου ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ανταπαντώντας, ο κ. Βίτσας είπε: «Ότι θεωρούμε πως έχετε πολιτική ευθύνη, σαν κυβέρνηση, κι εσείς ο ίδιος ως υπουργός Υγείας, για το σκάνδαλο Novartis, – κατ’ ελάχιστον – το θεωρούμε. Οπότε θα περιμένετε πάρα πολύ να σας ζητήσουμε συγγνώμη. Δεν θα σας δώσουμε αυτή τη χαρά» είπε ο κ. Βίτσας, με τον κ. Γεωργιάδη να σχολιάζει από τα υπουργικά έδρανα: «Ντροπή σου. Για τη δωροδοκία, με λέγατε ψεύτη. Και δεν ντρέπεστε…».

Πηγή: ΑΜΠΕ