Skip to main content

Γ. Οικονόμου για 4η δόση: Δεν υπάρχει σχεδιασμός για επέκταση σε άλλες κατηγορίες

Δεν υπάρχει σχεδιασμός για χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε άλλες κατηγορίες πολιτών, πέραν τον ανοσοκατεσταλμένων, για τους οποίους άνοιξε σήμερα η σχετική πλατφόρμα, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στη χώρα ο κ. Οικονόμου είπε πως δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που καταγράφονται σε σχέση με την  επιδημιολογική κατάσταση: «Πρώτον παρατηρείται μια σταδιακή εκτόνωση, καθώς συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς στην εξέλιξη αυτή ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς, που  βεβαίως και μεταδίδουν τον ιό. Δεύτερον, εξακολουθεί  να υπάρχει αυξημένη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο σε απλές κλίνες, εξαιτίας της Όμικρον, όσο και στις Μ.Ε.Θ. εξαιτίας της Δέλτα, που ενώ  στην κοινότητα παραμένει σε ένα χαμηλό ποσοστό -περίπου 10%-  προκαλεί τις μισές και μάλιστα τις πιο βαριές νοσήσεις, ιδίως στους ανεμβολίαστους πολίτες».

Τα δεδομένα αυτά, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αξιολόγησε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και γι’ αυτό εισηγήθηκε χθες την παράταση των μέτρων που αποφασίστηκαν στο τέλος του προηγούμενου έτους για μια ακόμη εβδομάδα.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Οικονόμου δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί πολίτες που δεν έχουν κάνει την τρίτη, αναμνηστική δόση.

Πού οφείλεται η αύξηση των θανάτων λόγω Covid

Σε ό,τι αφορά τον αυξημένο αριθμό θανάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες λόγω της πανδημίας είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους ειδικούς. Όπως εξήγησε, ο αριθμός των θανάτων συνδέεται με τον αριθμό των ανεμβολίαστων, με τον χρόνο που τα περιστατικά αυτά έρχονται στα νοσοκομεία, με τα υποκείμενα νοσήματα που έχουν και «προφανώς με κάποιες αδυναμίες του ΕΣΥ». Πρόσθεσε πάντως πως η χώρα μας παραμένει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή και πιο χαμηλά, σε ανθρώπινες απώλειες από την έναρξη της πανδημίας.

«Θα υπάρξουν και άλλες πολιτικές στήριξης όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση»

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση επανέλαβε πως «είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και όλες οι χώρες ψάχνουν τρόπους αντιετώπισης». Διαβεβαίωσε παράλληλα πως όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να αναζητά και θα βρίσκει τρόπους στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. «Θα υπάρξουν και άλλες πολιτικές στήριξης όσο η ενεργειακή στήριξη βρίσκεται σε εξέλιξη» πρόσθεσε.

«Επιτυχημένη η έκδοση 10ετούς ομολόγου – Ικανοποιητικό το επιτόκιο»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε επιτυχημένη την χθεσινή έκδοση 10ετούς ομολόγου, όπου, όπως είπε, αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,8%. Σε ερώτηση για το υπερδιπλάσιο επιτόκιο σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση απάντησε πως «στις συνθήκες που επικρατούν, το επιτόκιο που πετύχαμε κρίνεται ικανοποιητικό».

Τι είπε για την υπόθεση της 24χρονης

Σχετικά με την υπόθεση της 24χρονης είπε πως είναι μία ανοιχτή δικαστική υπόθεση, η οποία «θα διερευνηθεί σε όλο της το εύρος της και θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

naftemporiki.gr