Skip to main content

Αίνιγμα Οικονόμου για τη στάση της ΝΔ απέναντι στον Γ. Κύρτσο 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Με μια σιβυλλική δήλωση επιβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τις τεταμένες σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον Γιώργο Κύρτσο, και ταυτόχρονα άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την μελλοντική στάση της ΝΔ απέναντι στα επικριτικά για την κυβέρνηση σχόλια του γαλάζιου ευρωβουλευτή. 

Το ζήτημα επανήλθε χθες στην επικαιρότητα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών όταν δημοσιογράφος κάλεσε τον κ. Οικονόμου να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Κύρτσου ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του για τις επιθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου σε δημοσιογράφους που διώκονται για την υπόθεση Novartis. «Ο κύριος Κύρτσος έχει επιδιώξει εδώ και πάρα πολύ καιρό μία συγκεκριμένη τακτική. Όλοι καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι επιδιώξεις και οι προθέσεις του, είναι πολύ φανερό» τόνισε αινιγματικά ο κ. Οικονόμου. Προχώρησε, όμως, και σε μια δεύτερη δήλωση-γρίφο όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο διαγραφής του κ. Κύρτσου από την ΝΔ. «Νομίζω σας απάντησα» είπε χωρίς να διασαφηνίσει ούτε τις διαθέσεις της ΝΔ αλλά ούτε και ποιες είναι οι «γνωστές σε όλους» επιδιώξεις και προθέσεις του κ. Κύρτσου. 

Απορία για το περιεχόμενο των δηλώσεων εξέφρασε, μάλιστα, και ο ίδιος ο κ. Κύρτσος ο οποίος με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναγνώρισε το δικαίωμα του κ. Οικονόμου να του ασκεί κριτική αλλά τον κάλεσε να γίνει πιο συγκεκριμένος, «χωρίς “όλοι ξέρουμε”». «Εγώ πάντα είμαι συγκεκριμένος για COVID-19,συγκοινωνίες,δίδυμα ελλείμματα, ΜΜΕ, και άλλα» πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι την τελευταία περίοδο έχει ασκήσει οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση για όλα τα παραπάνω θέματα. 

Ένθερμος υποστηρικτής της εκλογής Μητσοτάκη στη ΝΔ

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κύρτσος υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάδειξή του στην ηγεσία της ΝΔ. Υπήρξε, μάλιστα, ένα από τα 50 πολιτικά στελέχη που τον Οκτώβριο του 2015 συνυπέγραψαν υπέρ της κατάθεσης της αίτησης υποψηφιότητας του κ. Μητσοτάκη για τις εσωκομματικές εκλογές που τον ανέδειξαν νέο πρόεδρο του κόμματος τον Ιανουάριο του 2016. Την τελευταία περίοδο, όμως, οι σχέσεις των δύο πλευρών φαίνεται να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. 

Η κριτική για πανδημία, ακρίβεια, ΔΕΗ, απολιγνιτοποίηση

Ο κ. Κύρτσος έχει εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του με την απομείωση της συμμετοχής της κυβέρνησης στη ΔΕΗ σε 34% (από 51%) και έχει χαρακτηρίσει βιαστική την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Ακόμη είχε πάρει σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για την υπόθεση e-food δηλώνοντας δημόσια ότι «η μεταμφίεση μεροκαματιάρηδων σε συνεργάτες η επιχειρηματίες τινάζει το ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα». Σκληρή κριτική έχει εκφράσει και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην πανδημία καταλογίζοντάς στην κυβέρνηση ότι φοβήθηκε το πολιτικό κόστος και επέτρεψε παρελάσεις στη Θεσσαλονίκη και μαραθώνιους χιλιάδων δρομέων στο Δήμο Αθηναίων αλλά και ότι αγνόησε τις προτάσεις που κατέθεσε στην κυβέρνηση για βελτίωση του συστήματος ιχνηλάτης και αποσυμφόρηση των συγκοινωνιών.

Η σύγκρουση για τον αποκλεισμό από την ΕΡΤ 

Πιθανότατα, όμως, η βασικότερη αιτία της σύγκρουσης των δύο πλευρών να είναι η στάση της δημόσιας τηλεόρασης απέναντι στον κ. Κύρτσο. Ο ευρωβουλευτής έχει καταγγείλει ότι η ΕΡΤ τον έχει αποκλείσει από κάθε εκπομπή της και καταλογίζει την ευθύνη για αυτό στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Στην ΕΡΤ: Επί σκληρού ΠΑΣΟΚ με βγάζανε. Επί Σημίτη, Γ.Παπανδρέου με βγάζανε. Επί Καραμανλή, Ρουσόπουλου, είχαμε συγκρουστεί, με βγάζανε. Με κόψανε επί Μητσοτάκη! Τον Σεπτέμβριο 2020 ζήτησα βελτίωση συγκοινωνιών λόγω COVID-19. Τον Απρίλιο 2021 προειδοποίησα για το τσουνάμι θανάτων. Ασυγχώρητος!» ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο κ. Κύρτσος και προανήγγειλε ότι αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός του θα αντιδράσει ως ευρωβουλευτής.