Skip to main content

Μέτρα για πανδημία: Οι δύσκολες ισορροπίες και τα εναλλακτικά σενάρια

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 

Ένας μαραθώνιος συσκέψεων εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς έχει σημάνει συναγερμός για τα διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ των κρουσμάτων. Ωστόσο η ελεγχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας δίνει ένα χρονικό περιθώριο για τη σταδιακή αναπροσαρμογή της στρατηγικής, με εναλλακτικά σενάρια να εξετάζονται.

Κλειδωμένη είναι η απόφαση για ανοιχτή οικονομία και κοινωνία, με τους μαθητές να επιστρέφουν τη Δευτέρα στις σχολικές αίθουσες με ένα αυξημένο σύστημα testing. Το ενδεχόμενο ενός lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ωστόσο αν συνεχιστεί η εκτίναξη του επιδημιολογικού φορτίου θα σφίξει περαιτέρω ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους. 

Προς το παρόν εξετάζονται τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, καθώς φαίνεται πως η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση. Η αύξηση που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στις εισαγωγές προκαλεί προβληματισμό, ωστόσο υπάρχει μια χαραμάδα αισιοδοξίας καθώς δεν καταγράφεται επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως πρόκειται για μια εύθραυστη ισορροπία και για το σκοπό αυτό είναι στην … αναμονή ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων. Ωστόσο αναζητείται η χρυσή τομή ανάμεσα στα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή και στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας.

Δεδομένο είναι πως η εκτίναξη των κρουσμάτων έχει επιπτώσεις στην οικονομία και την αγορά εργασίας και ήδη έχει ανακοινωθεί ένα πρώτο πακέτο για τη στήριξη της εστίασης και της διασκέδασης (πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ, αναστολές συμβάσεων). Μάλιστα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να εμπλουτιστεί περαιτέρω το πακέτο στήριξης, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τα δημοσιονομικά δεδομένα. Πάντως περιθώρια σημαντικών ελιγμών δεν υπάρχουν, με δεδομένο πως θα ανακοινωθεί και ένα πρόσθετο πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.  

Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι, με την κυβέρνηση να αναζητά μια ισορροπία ώστε τα μέτρα στήριξης να μην βγάλουν από τις «ράγες» τον προϋπολογισμό. Άλλωστε εκκρεμεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για τον δημοσιονομικό …αέρα που θα υπάρχει. 

Παράλληλα έχει σημάνει συναγερμός για το πως θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα μαζικής νόσησης εργαζόμενων, κυρίως σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής  (νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς, αστυνομία). Το πρόβλημα πάντως δεν περιορίζεται μόνο στο δημόσιο τομέα αλλά επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς υπάρχουν ήδη επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων στους εργαζόμενους. 

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης 

Μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι στο κυβερνητικό «οπλοστάσιο» και θα ανακοινώνονται σταδιακά ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλειδώσει η απόφαση για την επτάμηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά τη δεύτερη δόση. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη για τους άνω των 60 ετών και πρόκειται να επεκταθεί σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.

Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών από τις 16 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 60  ετών  που παραμένουν ανεμβολίαστοι – υπολογίζεται πως είναι περίπου 350.000- θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Μάλιστα προκρίνεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στους άνω των 50, απόφαση που εξαρτάται από  την πίεση στο σύστημα υγείας . 

Παράλληλα εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να προσέρχονται στη δουλειά τους (να πάνε από δύο σε τρία την εβδομάδα). Επίσης συζητείται  το ενδεχόμενο να  μην επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν κάνει  το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία η είσοδος στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης

Σε υψηλούς τόνους κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρά  πυρά στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας ασκεί  ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, εστιάζοντας στα πρωτόκολλα για τα σχολεία αλλά και στην τιμή των μοριακών τεστ. «Με 50.000 κρούσματα ανοίγουν τα σχολεία όπως ακριβώς έκλεισαν. Και ο Θεός βοηθός…» αναφέρει σε ανάρτηση του ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.  

Όσον αφορά στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία από την Κουμουνδούρου έχουν κατατεθεί 10 προτάσεις για το άνοιγμα των σχολείων. Παράλληλα επισημαίνεται  πως οι κυβερνητικές αποφάσεις θα μετατρέψουν τα σχολεία εκ νέου σε χώρους υπερμετάδοσης . «Το εγκληματικό πρωτόκολλο του 50%+1 στα σχολεία πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. 

Στο θέμα των τεστ επισημαίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση « η κυβέρνηση να αφήσει την κοροϊδία και να συνταγογραφήσει δωρεάν τα μοριακά και τα rapid test, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες». 

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ  κατηγορεί την κυβέρνηση πως καλλιεργεί ένα ψεύτικο κλίμα αισιοδοξίας, τη στιγμή που  η χώρα  είναι δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους.