Skip to main content

ΚΙΝΑΛ: Στην τελική ευθεία με προσωπικές βολές και εκλογικές καταγγελίες

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Με προσωπικές βολές αλλά και με ισχυρισμούς του Γιώργου Παπανδρέου για κίνδυνο διαβλητών αποτελεσμάτων κλιμακώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση στο Κίνημα Αλλαγής λίγα εικοσιτετράωρα πριν στηθούν οι τελικές κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.

Η εσωκομματική μάχη στο Κίνημα Αλλαγής θυμίζει πλέον σε πολλούς την αμερικανική πολιτική πρακτική διεξαγωγής προεκλογικής καμπάνιας όπου βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη οι λεγόμενες επιθέσεις adhominem(κατά του προσώπου) αλλά και οι συνεχείς απόπειρες αλλαγής της ατζέντας. Την πρωτοβουλία για αυτή την τροπή της προεκλογικής μάχης την έχει, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος από την επαύριο των εκλογών της Κυριακής ασκεί ευθεία κριτική σε καθημερινή βάση στον πρώην ευρωβουλευτή, Νίκο Ανδρουλάκη. Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στον νικητή του α’ γύρου ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου «μοίραζε καρέκλες» ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον τότε Γραμματέα της ΝΔ. Επίσης ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη «άκαπνο στη Βουλή» και ισχυρίστηκε ότι αν ο αντίπαλός του εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τότε ο επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα κάνει πάρτι».

Χθες ο κ. Παπανδρέου ύψωσε περαιτέρω τους τόνους της αντιπαράθεσης καθώς έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ) επικαλούμενος καταγγελίες ότι σε κάποιες κάλπες του α’ γύρου διαπιστώθηκε πωςοι ψήφοι ήταν περισσότερες από τους ψηφοφόρους. «Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζήτω από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Στην αντίπερα όχθη ο κ. Ανδρουλάκης απαντά δηκτικά στις βολές που δέχεται από τον κ. Παπανδρέου αλλά αποφεύγει τις προσωπικές επιθέσεις. Ειδικότερα, ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε «fake news» τις καταγγελίες του κ. Παπανδρέου περί εμπλοκής του σε πελατειακές πρακτικές. Απάντησε, επίσης, στον χαρακτηρισμό «άκαπνος» με αναφορές στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος, όπως ανέφερε, στην πρώτη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε δίπλα του ανθρώπους «άκαπνους», χωρίς προηγούμενη εξουσία και δημιούργησε «ένα μεγάλο κίνημα και μια παράταξη ισχυρή». Στις καταγγελίες δε περί επικείμενου «πάρτι» του πρωθυπουργού ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε λέγοντας ότι «ο Μητσοτάκης κάνει πάρτι γιατί έχει απέναντι του τον Τσίπρα. Το πάρτι όμως τελειώνει την Κυριακή. Θα γίνουμε πρωταγωνιστές».

Επιπλέον, κύκλοι του κ. Ανδρουλάκη αντέκρουσαν τις καταγγελίες περί αδιαφάνειας στις εκλογές εκφράζοντας την έκπληξή τους για τον χρονισμό των ενστάσεων και υπογραμμίζοντας ότι την πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή έχει η πλευρά του κ. Παπανδρέου. «Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ανακοινώνεται Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου ότι υπάρχει θέμα με 165 εκλογικά τμήματα τη στιγμή που η ΕΔΕΚΑΠ, της οποία η πλειοψηφία υπόκειται στην πλευρά Παπανδρέου, ενώ έκρινε ομόφωνα το τελικό αποτέλεσμα όπως αυτό κοινοποιήθηκε επίσημα από το Κίνημα Αλλαγής την Τρίτη» ανέφεραν και υπογράμμισαν ότι αυτή τη στιγμή «απαιτείται ευθύνη από όλους».

Αργότερα πάντως ο κ. Παπανδρέου χαμήλωσε τους τόνους για το θέμα της διαφάνειας της εκλογικής διαδικασίας στο ΚΙΝΑΛ και υπογράμμισε ότι ουδέποτε μίλησε περί «νοθείας». «Με αφορμή δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με την επιστολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ, διευκρινίζεται ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο.Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής» ανέφερε το πολιτικό γραφείο του κ. Παπανδρέου.