Skip to main content

Α. Λοβέρδος: «Ο Παπανδρέου με κατέστρεψε – Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε “γραμμή” στον α΄ γύρο»

Ανδρέας Λοβέρδος

«Υπήρχε γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου» στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, «από τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν οργανωμένα και ψήφισαν», αλλά «δεν ψήφισε ο κόσμος της ΝΔ, πέρα από σποραδικές εμφανίσεις κάποιων» από το κυβερνόν κόμμα» τόνισε την Πέμπτη ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα (105,8 και 91,6), σημείωσε πως «από ό,τι μου λένε, γιατί εγώ δεν το έζησα, αφού δεν ήμουν όλη ημέρα στα εκλογικά τμήματα, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε “γραμμή” για συγκεκριμένο υποψήφιο. Έχω εκτίμηση για ποιον, αλλά δεν μπορώ να πω το όνομα. Δεν με ενόχλησε αυτό, δεν το καταγγέλλω. Αυτό ανέβασε και τη συμμετοχή. Μια χαρά. Το στοίχημα για τη νέα ηγεσία θα είναι να κρατήσει αυτόν τον κόσμο» δήλωσε, ενώ εξαπέλυσε βολές κατά του Γιώργου Παπανδρέου.

Με την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα, ο κ. Παπανδρέου «κατέστρεψε εμένα καταρχάς» είπε, εξηγώντας πως «εάν δείτε τα αποτελέσματα στη δυτική Ελλάδα και στην Αττική όπου ήμουν πρώτος αλλά η διαφορά μου δεν ήταν η αναμενόμενη, ο κ. Παπανδρέου έκανε μια κίνηση η οποία είχε συνέπειες σε εμένα». «Η δεύτερη συνέπεια είναι “επάνω” του. Του είχα πει ότι ως πρώην πρωθυπουργός, ο ρόλος του ήταν να στηρίξει την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά που ήταν τότε εν ζωή, για να εγγυηθεί την ομαλή πορεία προς τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου. Έκανε αυτό που ήθελε να κάνει, δικαίωμά του. Τις συνέπειες τις υφίσταται ο ίδιος πρώτα από όλα. Του ζήτησα να κάνει πίσω, στην αρχή της εβδομάδας» πρόσθεσε.

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών θα ψηφίσει Νίκο Ανδρουλάκη, χωρίς την «παραμικρή συναλλαγή». «Μου είχε τηλεφωνήσει ο κ. Ανδρουλάκης, δεν σήκωσα το τηλέφωνο. Έβγαλα την ανακοίνωσή μου και μετά του τηλεφώνησα. Δεν υπήρξε η παραμικρή συναλλαγή δούναι και λαβείν. Το έκανα γιατί αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Και αυτή την εβδομάδα είμαι το ίδιο ευπρεπής, λέω τι θα κάνω εγώ, και προχωράμε για τον δεύτερο γύρο. Ελπίζω τη Δευτέρα να είμαστε όλοι ενωμένοι. Θεωρώ ότι όσοι διάλεξαν το δρόμο της οξύτητας αυτή την εβδομάδα, πρέπει να τον εγκαταλείψουν» διεμήνυσε.

«Σοκ ο αποκλεισμός μου – Γιατί στηρίζω Ανδρουλάκη»

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι ήταν «σοκ» ο αποκλεισμός του από τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. «Η δήλωση για τη στήριξη του Νίκου Ανδρουλάκη, ήταν ένα “μικρό μανιφέστο Λοβέρδου” μετά την προσωπική μου ήττα και εξηγώ τους λόγους. Αναφέρω ότι κάθε πολιτικός έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όπως όλοι μας, και οι δύο αυτοί οι συνυποψήφιοί μου πριν από λίγες ημέρες. Τα πλεονεκτήματα τα βλέπει το εκλογικό σώμα και με βάση αυτά ψήφισε. Σε ό,τι αφορά τα μειονεκτήματα, ανέφερα ότι ο ένας δεν είναι φέρελπις, γιατί έχει υπάρξει ξανά αρχηγός αυτής της παράταξης και η εκλογή ηγεσίας χωρίς ελπίδα δεν είναι σωστή. Ο άλλος παράλληλα δεν είναι βουλευτής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σταθμίζοντας, λοιπόν, αυτά, και βλέποντας την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου, είναι για μένα αυτονόητο, να ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, χωρίς να κάνω τον καθοδηγητή των ανθρώπων» επισήμανε.

Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι δεν θεωρεί «πρόβατα» τους 70.000 ανθρώπους που τον ψήφισαν, ώστε να χρειάζονται παραγγέλματα για το τι θα κάνουν. «Αλλά εγώ, ως μέλος της παράταξης, θα ψηφίσω αυτό» είπε, εξηγώντας πως την απόφαση δεν την πήρε μόνος του, αλλά μετά από συζήτηση με τους στενούς του συνεργάτες, όπως ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Χαρά Κεφαλίδου και ο Σπύρος Καρανικόλας, οι οποίοι έκαναν και δημόσιες δηλώσεις. Πρόσθεσε δε ότι έγιναν συζητήσεις και με άλλα στελέχη, όπως η Εύα Καϊλή και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

«Ξεκινώ για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχω συγκέντρωση με τους ανθρώπους μου, να τους ευχαριστήσω για τον αγώνα που έδωσαν. Θα κάνω το ίδιο και στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα. Είμαι υποχρεωμένος τους 70.000 ανθρώπους που με στήριξαν να τους τιμώ. Αν ήμουν πρόεδρος, θα τους τιμούσα με τις πολιτικές μου. Τώρα που δεν είμαι πρόεδρος, θα τους τιμήσω με τη συμπεριφορά και τη στάση μου. Δεν θα εξαφανιστώ, δεν θα τους ξεχάσω, θα είμαι εδώ. Είμαι παρών, είμαι δυναμικός, αλλά πέραν της δυναμικότητας του αγώνα μου, θα παλέψω με σεμνότητα και με ενότητα. Ό,τι έχω πει προεκλογικά, θα το τηρήσω» ανέφερε.

Τα στοιχήματα και ο πήχης

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, παραμένουν ως «στοιχήματα» τα θέματα που είχε θέσει ο ίδιος για την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και των συμβόλων του, ο υπερδιπλασιασμός των ποσοστών του κόμματος, το κοινωνικό κράτος και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. «Αυτά θα είναι οι άξονες πολιτικής, οι θέσεις αρχής και οι αξίες βάσει των οποίων θα υπάρχω μέσα στην παράταξη. Ένας πολιτικός χωρίς καθαρές απόψεις, τι είναι;» διερωτήθηκε, λέγοντας πως θα θεωρήσει πολύ μεγάλη επιτυχία εάν προσέλθουν στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών 200.000 άνθρωποι. «Το 2017 είχαν ψηφίσει 212.000 την πρώτη Κυριακή και τη δεύτερη 155.000. Άρα, υπάρχει πάντα μια μείωση της συμμετοχής στον δεύτερο γύρο. Λογικό είναι να επαναληφθεί, αλλά δεν το ξέρω» σημείωσε, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη.

«Ευπρέπεια και πολιτισμός»

«Ο πιο σαφής στις πολιτικές απόψεις ήμουν εγώ που δεν κέρδισα» υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος, υπογραμμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τον πρώτο γύρο υπήρξε «ευπρέπεια και πολιτισμός» των 5 από τους υποψήφιους. «Γιατί δεν ήμασταν όλοι στο debate. Εγώ ήμουν και ο πιο αιχμηρός στο debate. Έπαιρνα – δεν έπαιρνα απαντήσεις, τα έθετα ευπρεπώς και τα σχολίαζα ευπρεπώς. Οι άλλοι 4 συνυποψήφιοι, από την πλευρά τους, τήρησαν την ίδια λογική της αξιοπρέπειας και της ευπρέπειας. Μας έλεγε “μπράβο” την άλλη μέρα ο κόσμος. Αποδείξαμε ότι αυτό το κόμμα, αν και έχει λεηλατηθεί από στελέχη, παραμένει με πάρα πολλά σημαντικά πρόσωπα. Είναι προς τιμήν της παράταξης και είμαι πολύ χαρούμενος που ανήκω σε αυτήν. Οι 70.000 που με ψήφισαν είναι μεγάλη τιμή, ψήφισαν εμένα και τις απόψεις μου, δεν ψήφισαν εμένα σε μια πασαρέλα καλλιστείων. Ήμουν πολύ συγκεκριμένος στον προεκλογικό μου ρόλο. Άρα, θα συνεχίσω με βάση αυτές τις απόψεις μου» ανέφερε.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι λειτουργεί ως «αντι-ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας πως στην πολιτική πρέπει να είμαστε όλοι στα «συν» και όχι στα «πλην». «Τα “αντί”, “αντικομμουνιστής”, “αντι-έτσι”, αντιδεξιός, “αντι-ΝΔ”, “αντι-ΣΥΡΙΖΑ”, δεν υπάρχουν. Δεν με εξέφραζαν ποτέ αυτοί οι όροι. Πρέπει να προβάλλεις τι είσαι, όχι τι δεν είσαι. Να μην ετεροκαθορίζεσαι» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

Πηγή: ΕΡΤ