Skip to main content

ΚΙΝΑΛ: Το σκληρό ροκ, οι συμμαχίες και η επόμενη ημέρα στη Βουλή

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 

Σε κλίμα εσωκομματικής έντασης οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής – ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου – ετοιμάζονται για την αναμέτρηση της Κυριακής.  Πάντως οι δύο «μονομάχοι»  προχωρούν προς την κάλπη με μια εντελώς διαφορετική στρατηγική όπως φαίνεται και από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Από τη μία πλευρά ο Γιώργος Παπανδρέου ανεβάζει τους τόνους και εξαπολύει πολιτικά βέλη προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, στον οποίο ουσιαστικά καταλογίζει «θολό» στίγμα. Με τον τρόπο αυτό : Πρώτον επιδιώκει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, ώστε να προσέλθουν και την επόμενη Κυριακή  στις κάλπες. Δεύτερον επιδιώκει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους, που στον πρώτο γύρο είχαν επιλέξει άλλο υποψήφιο.

Από την άλλη  πλευρά ο Νίκος Ανδρουλάκης έχοντας «αέρα» από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής (συγκέντρωσε ποσοστό 36.88% ) αλλά και την καθαρή στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου επιδιώκει να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της ενότητας. Στο πλαίσιο αυτό επιλέγει να μιλά κυρίως για την επόμενη ημέρα και για ανανέωση προσώπων. 

Πάντως οι υψηλοί τόνοι στο  εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες δύο ημέρες, ενώ το ενδεχόμενο ενός debate ανάμεσα στους υποψήφιους  έχει ναυαγήσει. Σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον θα έχει όχι μόνο ποιος από τους δύο υποψηφίους θα κόψει πρώτος το νήμα αλλά και ποια θα είναι η διαφορά μεταξύ τους.

Οι ισορροπίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Η επόμενη ημέρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης. Ο Γιώργος Παπανδρέου εστίασε  στο ό,τι ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής και σημείωσε πως θα υπάρχει κενό στη Βουλή. Χαρακτηριστικά  μίλησε για «πάρτι» που θα κάνουν ο Κ. Μητσοτάκης και ο Αλ. Τσίπρας, ενώ  σημείωσε πως είναι από τα ζητήματα που είχε θέσει και  ο Ανδρέας Λοβέρδος

Το «γάντι» σήκωσε ο Ν. Ανδρουλάκης λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης κάνει πάρτι γιατί έχει απέναντί του τον Τσίπρα» και προσέθεσε πως «το πάρτι όμως τελειώνει την Κυριακή». Παράλληλα μίλησε για πολιτική αυτονομία, λέγοντας πως «δεν θα λοξοκοιτάξει κανείς ούτε στη  ΝΔ ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ».

Στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα παρενέβη χθες και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος σε περίπτωση που κερδίσει το δεύτερο γύρο ο Νίκος Ανδρουλάκης «έδειξε» τον Γιώργο Παπανδρέου για την  Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ. Όπως είπε θα πρότεινε  στην ΚΟ τον πρώτο σε ψήφους κοινοβουλευτικό από την εσωκομματική εκλογική διαδικασία. 

Η στάση των τεσσάρων που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. 

Καθαρό ήταν το μήνυμα στήριξης στο Νίκο Ανδρουλάκη από τον Ανδρέα Λοβέρδο, που είχε τερματίσει τρίτος στην εσωκομματική κούρσα. Ειδικότερα ανέφερε πως «επειδή  είμαι πολιτικός θέσεων και ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου, δηλώνω ότι αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη».

Από την πλευρά του ο Παύλος Χρηστίδης επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τους δύο υποψήφιους. «Οι πολίτες εμπνέονται και δεν καθοδηγούνται. Είναι, λοιπόν, μακριά από εμένα παλαιοκομματικές πρακτικές και μέθοδοι. Δεν είμαι κομματάρχης της δεκαετίας του 60, για να υποδεικνύω επιλογές στα μέλη και τους φίλους του Κινήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τέλος οι Π. Γερουλάνος και Χ. Καστανίδης επίσης δεν έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένης υποψηφιότητας. Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα ο κ. Γερουλάνος σημείωσε πως «θα πρέπει να λιώσει σόλες ο νέος αρχηγός, να πάει σε κάθε γωνιά της χώρας και να ενεργοποιήσει τον κόσμο υπέρ του ΚΙΝΑΛ. Είναι θέμα βούλησης και όχι ηλικίας».

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκέντρωσε ποσοστό 36.88% και 99.120 ψήφους. Ακολουθεί ο Γιώργος  Παπανδρέου με 27.97% και 75.183 ψήφους, ενώ τρίτος έκοψε το νήμα ο Ανδρέας Λοβέρδος με 25.98% και 69.827 ψήφους. Ο Παύλος Χρηστίδης πήρε 3.25% και 8.733 ψήφους, ο Παύλος Γερουλάνος 2.99% και 8.027 ψήφους και ο Χάρης Καστανίδης 2.94% και  7.908 ψήφους.