Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Τρίτη δόση ίσως και στους 4 μήνες μετά τη δεύτερη, αν το εγκρίνουν οι ειδικοί

«Επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφασή του να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60. Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής, πρόκειται για μία απόφαση την οποία «διαπερνά και η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα» και η οποία ήρθε «ως κορύφωση μίας πολύμηνης προσπάθειας πειθούς».

«Αναλαμβάνω το δικό μου ρίσκο και προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά να αποδειχτώ γρήγορα υγειονομικά σωστός» πρόσθεσε, αποκρούοντας την κριτική στα όσα ανακοίνωσε. «Η συγκεκριμένη απόφαση με βασάνισε, καθώς είμαι ένας βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και η όποια έννοια υποχρεωτικότητας μού είναι δυσκολοχώνευτη. Όμως νιωθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινο καλό» συνέχισε, αιτιολογώντας την απόφασή του.

Είπε ακόμη πως η απόφαση ελήφθη εν όψει και της ιδιαίτερα ανησυχητικής μετάλλαξης Όμικρον και με επίκεντρο τη συγκεκριμένη ηλικακή κατηγορία, η οποία είναι αυτή που έρχεται πρώτη σε θύματα Covid αλλά «δυστυχώς τελευταία στην προθυμία να εμβολιαστεί».

Σημείωσε ακόμη πως επιμένει «στο επίθετο αναγκαίος από τον όρο υποχρεωτικός» γιατί «αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσουν στους γύρω τους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως αυτό «αποτελεί υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας».

«Αισθάνομαι ότι πράττω το καθήκον μου και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, προτείνοντας έναν καθαρό δρόμο πιο γρήγορης εξόδου από την περιπέτεια με πολιτικά δύσκολες αποφάσεις» συμπλήρωσε.

Υπεραμυνόμενος των μέτρων που ανακοίνωσε, ο πρωθυπουργός παρέθεσε κατά την ομιλία του στοιχεία για τα ποσοστά των εμβολιασμών στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Όπως είπε, «τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών. Πάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο» ανέφερε για να προσθέσει πως «παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας».

Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί τώρα;» τόνισε πως «τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη» ενώ «δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον». «Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας επέδειξαν σχετικά απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού για α’ δόση. Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες» παρατήρησε.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να απαντήσει και στην κριτική για το πρόστιμο των 100 ευρώ. «Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό; Η απάντηση είναι απλή: μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα». Όπως είπε, το πρόστιμο δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων. «Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί» συνέχισε για να συμπληρώσει πως «το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε είναι μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ στην Αυστρία ή έως 1.000 για παράβαση νομοθεσίας COVID στην Ιταλία. Είναι όμως τα 100 ευρώ ένα σημαντικό ποσό, ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο».

Τόνισε στη συνέχεια πως η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα ενδεχόμενα πριν φτάσει στην απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών. «Επιχείρηση ‘Ελευθερία’, κατ’ οίκον εμβολιασμός, ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες από αρχές Νοεμβρίου, καθιέρωση 3ης δόσης ως προϋπόθεση πλήρους εμβολιασμού. Πρώτοι στην Ευρώπη καθιερώσαμε τη δωρεάν και καθολική διάθεση self test» επισήμανε.

Υπογράμμισε ακόμη πως «πρώτη η Ελλάδα άνοιξε την τρίτη δόση σε όλους τους ενήλικους, πριν ακόμα αναγνωριστεί από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα η σημασία της» και γνωστοποίησε πως έχει ζητήσει από τους ειδικούς «να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες».

Σημείωσε τέλος πως η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική. «Το λένε και συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται στο δικό μας χώρο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει ήδη τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «δεν εγείρεται κανένα νομικό συνταγματικό ζήτημα».

naftemporiki.gr