Skip to main content

Γ. Οικονόμου: Δυνάμει αυτοκτονική, ζημιογόνα και ανεύθυνη η άρνηση εμβολιασμού

Η πανδημία έχει δυναμικό χαρακτήρα, με τον Covid δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι, ο ιός βρίσκει πρόσφορο πεδίο εξάπλωσης, είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου επικαλέστηκε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που δείχνουν σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, αύξηση που είναι πολύ μεγαλύτερη σε περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Όσο περισσότεροι είναι οι ανεμβολίαστοι, τόσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, οι νοσηλείες και δυστυχώς οι απώλειες. Ο κίνδυνος γίνεται πολύ μεγαλύτερος κατά τη χειμερινή περίοδο, αφενός διότι ο ιός είναι ανθεκτικότερος σε χαμηλές θερμοκρασίες, αφετέρου διότι περιοριζόμαστε σε κλειστούς χώρους» είπε και τόνισε πως η ανάγκη περαιτέρω επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης σε εθνικό επίπεδο «είναι ακόμα πιο πιεστική. Θρηνούμε  ανθρώπινες απώλειες, εξαιτίας του μη εμβολιασμού, κι αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Η κοινωνία, η οικονομία και η εκπαίδευση δεν γίνεται, δεν πρέπει και δεν θα γυρίσουν σε ένα καθεστώς περίκλειστο. Η Πολιτεία έχει κάνει το άπαν ώστε η ζωή να αποκατασταθεί στην πληρότητά της» είπε.

Όπως συμπλήρωσε, η άρνηση εμβολιασμού είναι πράξη «δυνάμει αυτοκτονική, για τους ανθρώπους που το αρνούνται για τον εαυτό τους και συνάμα είναι ζημιογόνα και ανεύθυνη κοινωνικά. Στερείται οποιουδήποτε ερείσματος. Είναι καθήκον κάθε Έλληνα πολίτη να προστατεύσει την υγεία του, να φροντίσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, να μην παρεμποδίζει την ζωή των άλλων» υπογράμμισε.

Κατά τον κ. Οικονόμου, η κυβέρνηση συνεχίζει «με ένταση και με κάθε τρόπο» την προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προσωπική επικοινωνία, με την αποστολή μηνυμάτων για τη χορήγηση της 3ης δόσης, το πρόγραμμα «Eλευθερία» συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται και η προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως οι ειδικοί, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, «ομογνωμούν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό». Αλλά και ότι η ανάγκη εμβολιασμού γίνεται ακόμη πιο επιτακτική στη χειμερινή περίοδο. Επισημαίνουν ταυτόχρονα την ανάγκη εμβολιασμού για τη γρίπη, καθώς η συνύπαρξή της με τον κορωνοϊό θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη υγειονομικά τη χειμερινή περίοδο – ήδη ο ECDC απηύθυνε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μήνυμα επαγρύπνησης και για τη γρίπη, εκτός από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, το υπουργείο Υγείας, παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο -όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία- προχώρησε ήδη σε συμφωνία  με πέντε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση στο Ε.Σ.Υ. κλινών, τόσο για  Covid όσο και για non-Covid περιστατικά.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και επεκτείνονται οι έλεγχοι στο πλαίσιο του εφαρμογής του ισχύοντος πλαισίου που έχει ανακοινωθεί. Παράλληλά, εξετάζονται οι αναγκαίες προσαρμογές στο πλαίσιο αυτό έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ένταση της πανδημίας.

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι από σήμερα Δευτέρα τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα http://edupass.gov.gr για τις δημόσιες σχολικές μονάδες, έτσι ώστε ο διευθυντής κάθε σχολείου να μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι βρίσκονται σ’ αυτό μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί, επισκέπτες) που πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Επίσης από σήμερα, έως και το Σάββατο, οι μαθητές όλων των βαθμίδων μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν μία συσκευασία πέντε αυτοδιαγνωστικών (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου έως τις 22 Νοεμβρίου.

«Η κυβέρνηση, υπεύθυνα και με σχέδιο, οργανώνει την άμυνα της χώρας ενάντια στην πανδημία και σε αυτή τη φάση, κινητοποιώντας κάθε μέσο που μας προσφέρει η επιστήμη. Με πρωτοστάτες τους Έλληνες ειδικούς, δίνουμε τον αγώνα για τη ζωή στην πληρότητά της. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του κορωνοϊόυ εδώ και περίπου  δύο χρόνια. Δεν παρακολουθούμε την πανδημία ως σχολιαστές εξ αποστάσεως. Την αντιμετωπίζουμε με πράξεις, γιατί αυτές είναι που μετρούν  και όχι οι αφορισμοί και τα παχιά λόγια» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.