Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Μόνο ο μαζικός εμβολιασμός μπορεί να βάλει τέλος στην υγειονομική-οικονομική κρίση

Στις θετικές προοπτικές που δημιουργεί η έλευση του εμβολίου, αλλά και στην ανάγκη για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος, που είναι η καθυστέρηση στην απονομή των παλαιών συντάξεων, έδωσε έμφαση ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με βασικό θέμα τον προϋπολογισμό του 2021.

«Ο προϋπολογισμός έχει σημαντικές εφεδρείες, ταμειακές εφεδρείες για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και για το πρώτο διάστημα του 2021, όπου γνωρίζουμε ότι τα πράγματα αυτά θα είναι ακόμα δύσκολα. Προσωπικά, έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι από τη στιγμή που θα τελειώσουμε με την πανδημία, η ανάκαμψη θα είναι ρωμαλέα και δυναμική, ειδικά στη χώρα μας, γιατί πιστεύω ότι έχουμε στρώσει όλο αυτό το διάστημα το χαλί με σημαντικές μεταρρυθμίσεις υποδομής για να μπορούμε ακριβώς να δρομολογήσουμε αυτή τη γρήγορη ανάπτυξη» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «ο προϋπολογισμός του 2021 εκ των πραγμάτων έχει πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Ο σημαντικότερος, προφανώς, είναι πόσο θα κρατήσει ακόμα η υγειονομική κρίση κι αυτό βρίσκεται, προφανώς, σε άμεση συνάρτηση με το πόσο γρήγορος και το πόσο αποτελεσματικός θα είναι ο εμβολιασμός, γιατί είμαστε πια αρκετά σίγουροι ότι μόνο ένας μαζικός εμβολιασμός μπορεί να βάλει τίτλους τέλους σε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίσαμε το 2020. Προφανώς και το παράδειγμα του καθενός και της καθεμιάς από εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό και σε τοπικό επίπεδο και θα εκπονηθεί, όπως ήδη γνωρίζετε, ένα μεθοδικό και οργανωμένο σχέδιο εμβολιασμού, το οποίο θα συνυπολογίσει και αυτούς οι οποίοι πρέπει εμβολιάζονται για λόγους παραδείγματος. Και νομίζω ότι αυτό σε τοπικό επίπεδο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία» επισήμανε.

Για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, το οποίο χαρακτήρισε «πρώτης επιχειρησιακής προτεραιότητας για το 2021», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «μεγάλη πρόοδο η οποία έχει γίνει από τον Γιάννη Βρούτση και τον Χρήστο Χάλαρη ως προς την απονομή των νέων συντάξεων κι αυτό το τιτάνιο έργο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού ενός συστήματος το οποίο ήταν εξαιρετικά δυσκίνητο, εξαιρετικά γραφειοκρατικό. Έχω ζητήσει από τον διοικητή του ΕΦΚΑ ένα επιχειρησιακό σχέδιο για το πώς μπορούμε να προσθέσουμε δυνάμεις αυτή τη στιγμή στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων με έμπειρους ανθρώπους τους οποίους θα ψάξουμε να τους βρούμε, όπου υπάρχουν αυτοί διαθέσιμοι, έτσι ώστε να εκκαθαρίσουμε το συντομότερο δυνατόν το στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Είναι μία προσωπική μου δέσμευση και θα τύχει της προσωπικής μου φροντίδας» τόνισε.

Ο Χρ. Σταϊκούρας

«Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι θα υπάρχει μία σημαντική ανάκαμψη το 2021» δήλωσε κατά την εισήγησή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας επίσης ότι είναι ένας «φιλο-αναπτυξιακός και φιλο-επενδυτικός προϋπολογισμός». Παράλληλα, υπενθύμισε τις μόνιμες και μη μόνιμες μειώσεις φόρων που υλοποίησε η κυβέρνηση: «Μείωση της φορολογίας του εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα στο 9%, μείωση του ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατοίκων μικρών ακριτικών νησιών, μείωση του φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα, μείωση των διανεμόμενων κερδών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή Φ.Π.Α. σε νέες οικοδομές, ισχυρό φορολογικό κίνητρο για επενδύσεις σε πράσινη οικονομία, ενέργεια, ψηφιοποίηση, κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα για επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις, κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, το non-dom. Και πάω και στις μη μόνιμες παρεμβάσεις, που έχουμε ήδη υλοποιήσει, μείωση ή μηδενισμός προκαταβολής φόρου, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού, κάλυψη εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών σε εποχικές επιχειρήσεις, συμψηφισμός φορολογικών υποχρεώσεων, εκπτώσεις φορολογικών υποχρεώσεων, μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης» απαρίθμησε ο ΥΠΟΙΚ.

«Και μέσα στην κρίση, συνεχίζουμε με μειώσεις φόρων και προσδοκούμε, όταν κλείσει αυτή η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, να επανέλθουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική των μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «όπως και το ’20, όπως και το δεύτερο εξάμηνο του ’19, έτσι και το ’21 δεν προβλέπεται ούτε ένας νέος φόρος στον προϋπολογισμό. Η όλη αύξηση των εσόδων προκύπτει από την ανάκαμψη της οικονομίας» είπε.

Για το θέμα της ρευστότητας, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως μέχρι σήμερα μέσω ΤΕΠΙΧ, Εγγυοδοτικού και Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ. «Και εκτιμούμε ότι στις επόμενες 20 μέρες θα διοχετευτεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Άρα, και στο κομμάτι της ρευστότητας έχουν πάει σημαντικοί πόροι στην πραγματική οικονομία» ανέφερε.

Σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, τόνισε πως το ύψος τους «τώρα στον προϋπολογισμό που συζητάμε, είναι 7,5 δισ. για το ’21 και 24 δισ. ευρώ για το ’20, κάνει 31,5. Όπως λέει και ο προϋπολογισμός, όσα είναι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα πάρουμε τα επόμενα χρόνια. Άρα, είμαστε εδώ όσο χρειαστεί και για όσο χρειαστεί». Όπως διευκρίνισε, 800 εκατ. ευρώ δόθηκαν εκτός προϋπολογισμού στο υπουργείο Υγείας το 2020. «Στο τσουβάλι των 7,5 δισ. έχουμε χρήματα για την υγεία, αλλά το πόσα θα πάνε στην υγεία εξαρτάται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης. Ό,τι ζητήσει το υπουργείο Υγείας από την ελληνική κυβέρνηση, από το υπουργείο Οικονομικών θα το έχει, για να ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία» είπε.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο προϋπολογισμός είναι και κοινωνικά δίκαιος, καθώς το 2021 τα επιδόματα είναι αυξημένα κατά 600 εκατομμύρια ευρώ. «Στον ΟΠΕΚΑ υπάρχουν 600 εκατομμύρια επιπλέον το ’21 για στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» δήλωσε. «Άρα, συμπερασματικά, ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός, είναι αναπτυξιακός και φιλο-επενδυτικός, είναι μεταρρυθμιστικός, είναι ευέλικτος και κοινωνικά δίκαιος» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο Στ. Καλαφάτης

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κ.Ο., Σταύρος Καλαφάτης, ευχαρίστησε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τη συνδρομή τους στο δύσκολο έργο της κυβέρνησης, χωρίς, όπως είπε, αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των επιδόσεων, με πολύ πιο ενεργό συμμετοχή και τοποθετήσεις στις Επιτροπές που λαμβάνουν χώρα για τη συζήτηση των νομοσχεδίων, όπως και στη συνδρομή στο κυβερνητικό και νομοθετικό έργο, μέσω της συνεργασίας με τους υπουργούς και τους συνεργάτες τους.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. χαρακτήρισε «μεγάλο στοίχημα» την επιτυχία του εμβολιασμού και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε επίσης τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να λειτουργήσουν ως καλοί αγωγοί του μηνύματος και να συμμετέχουν πρώτοι στους εμβολιασμούς που θα γίνουν στις περιφέρειές τους, ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση πήραν τον λόγο 25 βουλευτές. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο, διαδικτυακά, μία φορά τον μήνα, για όσο διαρκούν οι σημερινές συνθήκες.