Skip to main content

Ν.Δ.: Ειδικό δικαστήριο για τη ΔΕΠΑ – Τι απάντησε η κυβέρνηση

Ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση της ΔΕΠΑ προανήγγειλε η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για καραμπινάτο σκάνδαλο, σε συζήτηση σχετικής επερώτησης στη Βουλή. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έδειξε ως υπεύθυνο για τη διόγκωση των χρεών της ΔΕΠΑ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι θέσεις της κυβέρνησης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία παρέλαβε χρέος της ΔΕΠΑ ύψους 108 εκατ. ευρώ από τη Ν.Δ. Είπε μεταξύ άλλων ότι το 2011 το χρέος ήταν 40 εκατ. ευρώ, το 2015 όταν παρέλαβε ο κ. Κιτσάκος με τους τόκους υπερημερίας έγιναν 96 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 έγιναν 110. «Η υπόθεση είναι μια τρύπα στο νερό» υποστήριξε και τόνισε ότι μόλις ήρθε το έγγραφο από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου χρήματος «πάγωσε κάθε συζήτηση». Εξάλλου, πρόσθεσε ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος, Θεόδωρος Κιτσάκος, «απελύθη» γιατί συνολικά δεν έκανε καλά τη δουλειά του και όχι για την υπόθεση της ELFE.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι ξεπέρασε τα όρια της θεσμικής ευπρέπειας, καθώς έφερε σε κοινοβουλευτικό έλεγχο ανοιχτή υπόθεση στη Δικαιοσύνη, για την οποία δεν είναι δυνατό να γνωρίζει ουδείς στοιχειοθέτηση της όποιας ζημίας, ούτε τι αναφέρει ο κατηγορούμενος πρώην διευθύνων σύμβουλος ούτε τι λέει η δικογραφία.

«Ήδη η τοποθέτηση του κ. Σταθάκη απέδειξε ότι δεν υπάρχει θέμα σκανδάλου που να αφορά την κυβέρνηση. Αυτό που υπάρχει, όμως, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, ένα κουβάρι νομικών και δικαστικών περιπλοκών που αφορά τα ΕΛΠΕ και ίσως σε μια άλλη ευκαιρία αξίζει να συζητήσουμε αυτό το πρόβλημα, πώς θα διασφαλίσουμε την προοπτική αυτής της επιχείρησης, της παραγωγικής διαδικασίας και τις θέσεις των εργαζόμενων» υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράκης είπε ότι στη διαχείριση της ΔΕΠΑ δεν υπήρχε συμμετοχή δική του.» Σε αυτό που υπήρχε και θα υπάρχει πάντοτε είναι σε σχέση με την ELFE και τη δυνατότητα που πρέπει να έχουν οι παραγωγικές δυνάμεις να λειτουργήσουν εξυγιανόμενες με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράκης. Όπως εξήγησε, ο ίδιος ασχολήθηκε με το θέμα των εργαζόμενων «όταν τον Ιούλιο του 2016 υπήρχε μεγάλη διαδήλωση και πορεία από την Καβάλα προς την Αθήνα και επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου και δέχθηκα τους εργαζόμενους».

Τι καταγγέλλει η Ν.Δ.

«Το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη δεν είναι ένα εικαζόμενο, αλλά ένα καραμπινάτο σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο, για το οποίο έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις. Η κυβέρνηση καλείται να απολογηθεί και οι υπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους» τόνισε από πλευράς Ν.Δ. ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τους μηχανισμούς της επεδίωξε να χαρίσει 80 εκατ. ευρώ σε έναν καταδικασμένο επιχειρηματία, ενώ παρουσιάζεται ως ο εκφραστής του νέου και κήρυκας εναντίον της διαπλοκής».

Οι βουλευτές της Ν.Δ. κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι διόρισε γενικό διευθυντή στη ΔΕΠΑ πρώην υπάλληλο του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη, τον κ. Κιτσάκο, δηλαδή πρόσωπο που είχε διατελέσει γενικός διευθυντής της εταιρίας ELFE, η οποία έχει τα μεγαλύτερα χρέη στη ΔΕΠΑ. Σήμερα, όπως επισήμαναν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο κ. Κιτσάκος διώκεται από τη Δικαιοσύνη για κακουργηματική απιστία για τις μεθοδεύσεις του, καθώς επιχειρήθηκε παράνομη ανταλλαγή ακινήτων που ήταν δεσμευμένα για ξέπλυμα χρήματος και διότι τα ακίνητα αυτά κοστολογήθηκαν 10 φορές πάνω από την αξία τους, από 9 εκατομμύρια 90, με προφανή οφέλη για την πλευρά Λαυρεντιάδη». Στη συζήτηση, οι βουλευτές της Ν.Δ. αξιοποίησαν τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Κιτσάκου, σύμφωνα με τις οποίες όσες αποφάσεις έλαβε από την επιτελική θέση του στη ΔΕΠΑ, ήταν στη βάση υπουργικών εντολών.

«Σας θαυμάζω για την ηρεμία, με την οποία αντιμετωπίζετε αυτήν την υπόθεση. Είναι νομικά και πολιτικά αδύνατο γι’ αυτήν την υπόθεση να μην πάτε στο Ειδικό Δικαστήριο! Αδύνατο! Να το ξέρετε από τώρα, θα πάτε οπωσδήποτε!» ανέφερε απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι προάγγελος εξελίξεων στο δικαστικό πεδίο είναι η δίωξη που ασκήθηκε στη διοίκηση της ΔΕΠΑ επί σημερινής κυβέρνησης, «διότι ο διευθύνων σύμβουλος έδινε εντολή στη ΔΕΠΑ να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κ. Λαυρεντιάδη».

 «Ακούσαμε τους απαντώντες υπουργούς της κυβέρνησης να εγκαλούν τη Ν.Δ. για όξυνση του πολιτικού βίου, ενώ θα έπρεπε σε ήπιους τόνους να οδεύσουμε προς τις εκλογές! Μάλλον όσο περνά ο καιρός η κυβέρνηση αποκτά βρετανικό χιούμορ» παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ