Skip to main content

«Μητέρα των μαχών» το ασφαλιστικό, λέει η κυβέρνηση

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τη μεθεπόμενη Παρασκευή. Σήμερα συνεχίζονται οι συναντήσεις του κουαρτέτου των θεσμών με τους Τσακαλώτο και Σταθάκη, ενώ θα υπάρξει συνάντηση και με τον Γ. Κατρούγκαλο.

«Λάδι στη φωτιά» της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης έριξε η ανοιχτή πλέον κόντρα του Μαξίμου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με τη γερμανική Καγκελαρία και την Κομισιόν να παίρνουν χθες Τετάρτη θέση υπέρ της παραμονής του Ταμείου.

Χθες το Μαξίμου έριξε τους τόνους σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία κόντρα με το Βερολίνο ενώ για τις αναφορές του Πρωθυπουργού για τη συμμετοχή του ΔΝΤ κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι ο κ. Τσίπρας «διατύπωσε μια πρόταση της ελληνικής πλευράς και τίποτε παραπάνω».

Ωστόσο οι ίδιοι κύκλοι επιμένουν να κάνουν λόγο για εξαιρετικά σκληρές (νεοφιλελεύθερες) θέσεις του Ταμείου αλλά και για εκνευρισμό του γερμανικού ΥΠΟΙΚ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών διότι όπως λένε χαρακτηριστικά «ορισμένοι πόνταραν στην αποτυχία της ανακεφαλαιοποίησης».

Την ίδια ώρα, το ΥΠΟΙΚ πήρε πίσω τη διάταξη για τις αποδείξεις, αφού συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί μέσα σε 20 ημέρες ο φορολογούμενος να βρει τις αποδείξεις που χρειάζεται προκειμένου να αποφύγει το πρόστιμο που προβλέπει ο νομοθέτης, ενώ εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει σε μια σειρά από μέτρα «χαμηλού κινδύνου» όπως για παράδειγμα το μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων, ενώ σοβαρές διαφωνίες υπάρχουν και στο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και στο θέμα του νέου υπερταμείου για το οποίο επιμένει ο γερμανικός παράγοντας.

Για το Μαξίμου η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί το επόμενο διάστημα στο ασφαλιστικό, με «κόκκινη» γραμμή το «καμία οριζόντια περικοπή στις συντάξεις», ενώ η διαπραγμάτευση για τα 13 προαπαιτούμενα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο Παρασκευή αφού το κουαρτέτο των θεσμών αναχωρεί από την Αθήνα, ώστε το ν/σ να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την επόμενη Τρίτη και το ένα δισεκατομμύριο ευρώ να εκταμιευθεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Τέλος, χθες συνεδρίασε και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου πέρα από τα θέμα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης συζητήθηκε επί μακρόν και η εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο. Όπως φαίνεται, το συνέδριο του κόμματος θα μετατεθεί για τον ερχόμενο Μάρτιο μέχρι Μάιο ώστε να προηγηθεί η τρίμηνη καμπάνια εγγραφής νέων μελών.