Skip to main content

Από τις «καθαρές» λύσεις στην πρόταση τεσσάρων σημείων

Στην εκτίμηση ότι η μεταστροφή από την πολιτική των «καθαρών λύσεων» και συγκεκριμένα από το «Δήμας ή εκλογές» στην πρόταση των τεσσάρων σημείων για την εκλογή ΠτΔ, μπορεί να αλλάξει τα αριθμητικά δεδομένα, καταλήγουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Ωστόσο, παραδέχονται ότι μετά και την αρνητική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το εγχείρημα εκλογής Προέδρου παραμένει δύσκολο και σημειώνουν ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού έχει και προεκλογικό χαρακτήρα. Με απλά λόγια η πρόταση της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση, η είσοδος στην κυβέρνηση δυνάμεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς με ευρωπαϊκό προφίλ και φυσικά η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και με τους δανειστές για την επόμενη ημέρα της χώρας «θα είναι και τα κεντρικά διλλήματα που θα θέσει ο Πρωθυπουργός στο δρόμο προς τις κάλπες.

Επί του παρόντος και εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας, μετά το χθεσινό διάγγελμα του κ. Σαμαρά οκτώ βουλευτές προστέθηκαν στα πιθανά «ναι».  Οι Β. Οικονόμου, Π. Μελάς και Γ. Κουράκος, είπαν ότι αύριο θα ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα, οι Γ. Κασαπίδης, Κ. Γιοβανόπουλος, και Μ. Ιατρίδη άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για θετική ψήφο στις δύο επόμενες ψηφοφορίες, ενώ στα πιθανά «ναι» θα πρεπει να προστεθούν και οι δύο πρώην Χρυσαυγίτες Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος.

Πέραν αυτών ο Β. Καπερνάρος, είπε ότι θα ψηφίσει παρών στην αυριανή ψηφοφορία αλλά άφησε κι αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο να πει το «ναι» στην τρίτη και τελευταία αφού έκανε λόγο για «θετική κίνηση του Πρωθυπουργού, ο οποίος άνοιξε την πόρτα της εθνικής συνεννόησης», ενώ υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο «ναι» του Β. Πολύδωρα σε περίπτωση οριακού αποτελέσματος.  

Την ίδια ώρα υπάρχουν και οι βουλευτές που επιμένουν να υπάρξει συναίνεση και από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Π. Τατσόπουλος, Μ. Ανδρουλάκης και οι τρεις της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα και Θ. Ψύρρας.

Με απλά μαθηματικά φτάνουμε στους 173 και χρειάζονται άλλοι επτά βουλευτές. Η «δεξαμενή» των ανεξάρτητων δεν έχει να προσφέρει άλλα «ναι» με δεδομένη την άρνηση των Θ. Παραστατίδη, Μ. Μπόλαρη, Π. Μουτσινά, Οδ. Βουδούρη, Χρ. Γιαταγάνα, Ρ. Μακρή και Θ. Τζάκρη. 

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη μετά το «Χαϊκάλης gate» η «δεξαμενή» των Ανεξάρτητων Ελλήνων έκλεισε και μένουν οι επτά βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. «Υπό αυτές τις συνθήκες και παρά τη χθεσινή μεταστροφή του Πρωθυπουργού το εγχείρημα εκλογής ΠτΔ παραμένει πολύ δύσκολο», καταλήγει κυβερνητικός βουλευτής με μακρά εμπειρία στα βουλευτικά έδρανα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ