Skip to main content

Σ. Φάμελλος: Να μη γίνει επικοινωνιακή «φωτοβολίδα» το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων Χατζηδάκη

«Ο κύριος Χατζηδάκης ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα τμήμα της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, που θεσμοθετήθηκε από το Νοέμβρη του 2018 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βάφτισε Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Μας έχει συνηθίσει σε επικοινωνιακές φωτοβολίδες για να κρύψει την αντιπεριβαλλοντική του πολιτική», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος. 

Ο κ. Φάμελλος, σημειώνει ότι το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 390 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ και Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, στηρίζεται από όσο γνωρίζουμε σε ένα προσχέδιο μελέτης του ΑΠΘ, χρησιμοποιώντας μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζεται για την Πράσινη Μετάβαση. Δε συνδέεται όμως καθόλου, όπως υποστηρίζει, με τους θεσμοθετημένους εθνικούς δασικούς στόχους της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, που η χώρα απέκτησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με συμφωνία και της ΝΔ στη Βουλή. Επιπλέον, δηλώνει, από την «ευφάνταστη» παρουσίαση, που συνόδευσε το Δελτίου Τύπου, απουσιάζουν παντελώς οι καθ’ ύλην αρμόδιες δασικές υπηρεσίες. 

Επειδή, συνεχίζει ο κ. Φάμελλος, διατυπώνονται δημόσια ανακρίβειες για λόγους εντυπώσεων, οι οποίες υποβαθμίζουν ή αγνοούν βασικά στοιχεία λειτουργίας της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα κλιματικής αλλαγής, δασών και δασικών πυρκαγιών, «οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:

  • Υπάρχει θεσμοθετημένος βραχυχρόνιος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, με αναπτυξιακό όραμα για το δασικό τομέα, μέσω της 20ετούς Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση (ΦΕΚ 5351/Β/2018), που περιλαμβάνει και τον περιορισμό και μετριασμό των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών. 
  • Υπάρχει θεσμοθετημένη Δημόσια Πολιτική για την Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών με σαφή οδικό χάρτη και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ (ΦΕΚ 2863/Β/2019).
  • Προβλεπόταν (και έχει παγώσει από τη ΝΔ) η πρόσληψη 550 στελεχών στις Δασικές Υπηρεσίες για Δασολόγους και Δασοπόνους μέσω του εγκεκριμένου σχεδιασμού του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (200 θέσεις μόνιμων θέσεων) και του ΠΔΕ 2019 (350 θέσεις με τριετείς συμβάσεις).
  • Οι δασικοί χάρτες, που έχει ακυρώσει ο κύριος Χατζηδάκης και τους πάει πλέον από παράταση σε παράταση, αποτελούν για τη δασική επιστήμη από τις πιο σοβαρές επενδύσεις για την πρόληψη πυρκαγιών. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα από μηδενικό ποσοστό (<1%) το 2015, έφτασε να έχει τον Μάιο 2019 στο 44,31% της Επικράτειας κυρωμένους δασικούς χάρτες. Σήμερα είναι ξανά στο μηδέν». 

Ο κύριος Χατζηδάκης, υπογραμμίζει ο κ. Φάμελλος, αποκρύπτει τις προθέσεις του για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση. Δεν επενδύει στην προστασία και στη διαχείριση του υφιστάμενου δασικού κεφαλαίου, αφήνει αποδυναμωμένες τις δασικές υπηρεσίες και ακυρώνει τους δασικούς χάρτες, αποδεικνύοντας την πλήρη απουσία δασικής και περιβαλλοντικής πολιτικής. Πολύ απλά γιατί δεν τον ενδιαφέρουν τα δάση και η περιβαλλοντική πολιτική, αλλά οι εντυπώσεις. 

Η χώρα, μέσω της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση που διαμορφώθηκε το 2018 δημόσια από την πολιτεία και τις δασικές υπηρεσίες, τους δασικούς ακαδημαϊκούς και ερευνητές, τους πολίτες και τις ΜΚΟ, κατέληξε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στη διαχείριση των ελληνικών δασών και δασικών εκτάσεων.

Αν τα χρήματα που ανακοινώθηκαν, συμπληρώνει ο κ. Φάμελλος, επενδυθούν σε δασικές διαχειριστικές πράξεις, το αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλάσιο για το περιβάλλον, την οικονομία και την εργασία. Όμως η κυβέρνηση, αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής,  έχει παγώσει τη μεταρρύθμιση της δασικής στρατηγικής και δεν έχει ανανεώσει ούτε αξιοποιεί το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας που θα μπορούσε να εκτελέσει σοβαρό τμήμα των εργασιών διαχείρισης. 

«Ο κύριος Χατζηδάκης συνέταξε ένα εθνικό σχέδιο που το κατέθεσε με πλήρη αδιαφάνεια στις Βρυξέλλες για χρηματοδότηση, αποφεύγοντας την ολοκληρωμένη παρουσίασή του στη Βουλή στην κοινωνία και στον επιστημονικό κόσμο. Λογικό είναι να υπάρχει πλήθος ερωτημάτων και πιθανά προτάσεων που οφείλουν να συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση επιτροπών της Βουλής. Σε διαφορετική περίπτωση ο κύριος Χατζηδάκης θα επιβεβαιώσει τις αρχικές μας εντυπώσεις περί πυροτεχνήματος», καταλήγει ο κ. Φάμελλος.